Horeca in Elfstedenhal moet dicht, maar horeca in Thialf mag openblijven: 'Wat is nou het verschil?'

De Elfstedenhal in Leeuwarden. FOTO ANTON KAPPERS

De Elfstedenhal in Leeuwarden vindt het onterecht dat de horeca in de hal dicht moet vanwege coronaregels. In Thialf mag de horeca wel openblijven.
Lees meer over
Leeuwarden
De Fryske Marren

Sportkantines en daarbij behorende terrassen bij sport- en fitnessgelegenheden moeten sinds begin vorige week gesloten blijven. Dat is in navolging van de persconferentie van het kabinet bepaald door Veiligheidsregio Fryslân.

Voor de zekerheid vroeg de Elfstedenhal aan de gemeente Leeuwarden waar de horeca onder valt. Die liet weten dat de horeca geschaard wordt onder sportkantines, bevestigt een woordvoerder.

IJshaldirecteur Klaas Siderius vindt het onterecht. ,,Een sportkantine is een plek waar een vrijwilliger achter de bar staat en waar de sporters na de wedstrijd komen en een gehaktbal pinda nemen en een glaasje bier drinken. Waar je groepsvorming hebt. Dat is bij ons niet zo. Bij ons is voldoende personeel, komen de mensen druppelsgewijs binnen en geven we ze een plek.’’

Horeca in Thialf wel open

De horeca in Thialf in Heerenveen mag wel openblijven. Volgens een woordvoerder van de gemeente Heerenveen vindt de gemeente het daar geen sportkantine, omdat er overdag vergaderingen en bijeenkomsten zijn.

,,Maar dat hebben wij toch ook? Wat is nu het verschil’’, reageert Siderius, die achter het besluit staat van Heerenveen om de Thialf-horeca open te houden. Het sluiten van de horeca heeft financieel ,,serieuze consequenties’’. Als het langer aanhoudt, eindigt de hal dit jaar in de rode cijfers, zegt Siderius. Een beroep op een uitzondering bij de veiligheidsregio slaagde niet.

Swimfun

In Joure is sinds vrijdag de horeca bij zwembad Swimfun dicht, omdat de gemeente De Fryske Marren dat ook ziet als sportkantine. Woordvoerder Tjebbe van der Meer van Swimfun is het met die lezing niet eens, omdat er professionele horeca is en bij dagattracties horeca wel open mag blijven.

,,Tachtig procent van de bezoekers is hier dagrecreant.’’ Het zwembad heeft zich neergelegd bij de kwalificatie. ,,Als het nodig is om het virus eronder te krijgen werken we er graag aan mee. Het is geen onwil.’’

Nieuws

menu