Hondenbelasting in Leeuwarden gaat omhoog

FOTO ANP

De gemeente Leeuwarden gaat minder bezuinigen dan de bedoeling was. Tegelijkertijd gaat de honden- en toeristenbelasting omhoog. Tenminste, als de raad akkoord gaat met de plannen van het college.
Lees meer over
Leeuwarden

Het college heeft een lijst met bijna twintig maatregelen samengesteld met bezuinigingen en verhogingen: samen goed voor ruim twee miljoen euro. De hondenbelasting moet 40.000 euro per jaar meer opbrengen. En grafrechten per jaar 50.000 . Ook leges – geld dat aan de gemeente betaald moet worden voor vergunningen – worden duurder. Vijf ton meer moet dat per jaar op gaan brengen. En toeristen? Die gaan per nacht 1,65 euro betalen in plaats van een euro nu. De wethouders zullen het straks zonder bestuursondersteuning moeten doen, wat anderhalve ton oplevert.

De voorstellen van het college worden binnenkort besproken bij de ‘mid-term-review’; een tussentijdse evaluatie van deze collegeperiode die dit voorjaar plaats had moeten vinden. Maar corona gooide roet in het eten. 

Oorspronkelijk lagen er plannen voor een pakket bezuinigingen dat kon oplopen tot tien miljoen euro. Boven op de zestien miljoen die dit college bij de start in 2018 al inboekte als besparing. Maar door de coronacrisis heeft het college nu een andere keuze gemaakt. Zo worden de kosten die de coronacrisis met zich meebrengt – tot nu toe ruim vier miljoen euro – grotendeels betaald uit de Algemene Reserve, het spaarpotje van de gemeente.

De gemeenteraad praat binnenkort over de voorstellen van het college.

Nieuws

menu