Hoe het Zuiderplein in Leeuwarden zijn gezicht verloor: 'Het is doodzonde, maar toen dacht men: ouwe rotzooi, weg ermee'

De skyline van Leeuwarden wordt tegenwoordig gedomineerd door de Achmeatoren, zijn iets kleinere broertje de Avérotoren en de smalle piek van de Sint-Bonifatiuskerk. Vijftig jaar geleden kende de stad nog een andere hoge blikvanger: de watertoren. Totdat deze ten prooi viel aan de sloophamer: ,,Ik vind het doodzonde.”

De gesloopte 'oude' watertoren aan het Zuiderplein en het rond dezelfde tijd gesloten hotel De Klanderij in betere tijden (tussen 1895 en 1905).

De gesloopte 'oude' watertoren aan het Zuiderplein en het rond dezelfde tijd gesloten hotel De Klanderij in betere tijden (tussen 1895 en 1905). Foto: Historisch Centrum Leeuwarden

Lees meer over
Leeuwarden

Hordes fietsers, voorbijrazende treinen en ongeduldig wachtende automobilisten voor de verkeerslichten: op het Zuiderplein in Leeuwarden is altijd beweging. In figuurlijke zin geldt dat ook zeker voor het plein zelf: wie een duik in de geschiedenisboeken neemt, ontdekt algauw dat het Zuiderplein flink is veranderd in de afgelopen decennia. Twee beeldbepalende gebouwen werden in de jaren zeventig met de grond gelijkgemaakt en dat doet veel oudere inwoners van Leeuwarden nog altijd een beetje pijn.