Historisch moment: regenboogvlag hangt nu echt bij Provinsjehûs

De Friese regenboogvlag worden gehesen voor het Provinsjehûs op de Leeuwarder Tweebaksmarkt. FOTO HOGE NOORDEN/JAAP SCHAAF

Jarenlang was de regenboogvlag taboe bij het Friese Provinsjehûs. Zaterdag werd het kleurige doek voor het eerst gehesen op de Tweebaksmarkt.
Lees meer over
Leeuwarden

Tientallen mensen, onder wie tv-presentator Sipke Jan Bousema, woonden dit bijzondere moment zaterdagochtend bij. Eén regenboogvlag en twee Friese varianten hierop - met pompeblêdsjes - werden in top gehesen.

,,Dit voelt als een mooie nieuwe stap, een bezegeling’’, zegt Bousema. ,,De vlag draagt naar buiten toe uit dat iedereen onderdeel is van de maatschappij.’’ Dat moet je in de openbaarheid benadrukken, vindt hij, ,,want er is nog heel veel verborgen leed. Er zijn nog altijd mensen die in de kast blijven zitten.’’

Vlag van Wyns

De regenboogvlag hing eerder al op de kerk van Wyns, vertelt Bousema, die daar woont. ,,We moesten op zoek naar een grote vlag, toen hebben we gevraagd of we die hiervoor konden gebruiken.’’

,,Wy wolle in iepen en gastfrije provinsje wêze. Eltsenien is wolkom sûnder útsûndering’’, zei gedeputeerde Klaas Fokkinga. Zijn voorgangers konden de vlag tot dusver nooit hijsen, omdat er in de Provinciale Staten geen meerderheid voor was. De tegenstanders vonden dat de provincie sowieso ,,voor iedereen’’ zou moeten zijn. Een vlag zou onnodig de nadruk leggen op een bepaalde groep.

Roze Zaterdag

Dit voorjaar vond een nieuwe stemming plaats, waarbij wel een meerderheid in de Staten duidelijk werd. Dit gebeurde onder toenemende druk, onder andere van Bousema, die zich hiervoor meermaals uitsprak in de krant en op tv. De happening op de Tweebaksmarkt werd zaterdag geïnitieerd door de indieners van het voorstel, namelijk GrienLinks, PvdA, D66, SP, 50Plus en PvdD.

Eigenlijk zou zaterdag ook de landelijke Roze Zaterdag in Leeuwarden worden georganiseerd in Leeuwarden. Vanwege de corona kon dit niet doorgaan. Wel waren er kleine activiteiten en hing er een enorme regenboogvlag op de Oldehove. De gemeente Leeuwarden hijst de vlag - net als veel andere Friese gemeenten - al jaren op de laatste zaterdag van juni.

Nieuws

menu