Supportersclubs houden zich afzijdig bij helikopter-huldiging Cambuur. 'We gaan niet met stoepkrijt en verf in de weer'

De stad moet geel-blauw kleuren als de spelers van kampioen Cambuur zaterdag in twee helikopters over de stad vliegen. Maar de supportersclubs houden zich afzijdig.

Spandoek tijdens SC Cambuur - Helmond Sport.

Spandoek tijdens SC Cambuur - Helmond Sport. FOTO HENK JAN DIJKS

,,Alle lof voor het initiatief van de gemeente”, zegt voorzitter Maarten van Tuinen van de Kern van Cambuur. ,,Maar wij zijn geen partij en gaan zaterdag niets op touw zetten. Want wat moet je? We kunnen er niet zo heel veel mee. We hebben alternatieven aangedragen, maar er was niets mogelijk. En dat snap ik ook wel.” Lars Hornstra van Cambuur Culture: ,,Wij gaan er niets mee doen, we gaan niet met stoepkrijt en verf in de weer.”

Veel fans van de Leeuwarder club tonen zich op sociale media kritisch over de helikopterhuldiging. Samengevat: spelers en staf zijn niet te zien, er is geen interactie mogelijk, zwaaien naar een helikopter is alleen leuk voor kinderen en de dorpen worden overgeslagen.

Toezingen

,,Er zijn ook mensen die het juist wel heel leuk vinden”, zegt Erik Krikke van de gemeente. ,,Ook wij willen niets liever dan spelers en staf toezingen op het Oldehoofsterkerkhof. Maar de coronacrisis maakt dat nu en de komende tijd onmogelijk. Een boot- of bustocht kan evenmin, want daar komen te veel mensen op af. Kan het niet over land of over water, dan moet het maar door de lucht.”

Krikke verwacht leuke, spontane, kleinschalige acties van de Cambuur-fans. ,,Het gaat om het gevoel dat je erbij bent. Pak vlaggen en spandoeken erbij en ga op balkon of plat dak staan als de selectie overvliegt.”

De helikopters, die om 13 uur opstijgen en volgens Krikke op een hoogte van zo’n 300 meter vliegen, slaan geen wijk in Leeuwarden over. De vlucht duurt een uur. ,,Misschien dat we toch nog een paar dorpen kunnen aandoen. Maar dat kan ik niet beloven.” Overigens durven niet alle spelers de lucht in. Een aantal houdt liever vaste grond onder de voeten.

Beste bedoelingen

Maarten van Tuinen wil niet negatief zijn. ,,Zeker niet nu we net kampioen zijn geworden. Dit wordt met de beste bedoelingen georganiseerd, maar we hadden het ons natuurlijk wat anders voorgesteld.”

,,De spelers, de club en de fans hadden na dit bijzondere kampioenschap een volksfeest verdiend”, zegt Lars Hornstra. ,,Ik snap dat dat in de huidige omstandigheden niet kan. Dat is heel erg spijtig. Ik begrijp ook dat de gemeente niet niets kan doen. Maar eerlijk gezegd voelt dit voor mij ver weg. Wie weet gaan mensen in hun tuin wel met kampioensvlaggen zwaaien. En misschien steken ze hier en daar een geel-blauwe rookpot aan. Dat is voor de spelers tenminste zichtbaar.”

Beloning

Cambuur beloont de bewoners van de best versierde straat met een clinic en meet & greet met twee spelers, volgende maand.

Wordt uw straat blauwgeel geverfd zaterdag of hebt u een andere actie bedacht? Mail naar tips@lc.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Promotie Cambuur
Cambuur