Hoe de grote trots van Jan Riedstra in Jelsum een hoofdpijndossier werd: 'De schade is gigantisch'

Een verroest slot, onkruid dat over de oprijlaan woekert en overal bordjes met verboden toegang. Het was ooit een herenboerderij om trots op te zijn, maar na dertien jaar leegstand staat Vijverzathe in Jelsum er troosteloos bij. De zorgen zijn groot, maar er zijn plannen - al zijn die peperduur.

Vijverzathe in Jelsum.

Vijverzathe in Jelsum. Foto: Niels Westra

Lees meer over
Leeuwarden

Wie nu over de Langhústerdyk in Jelsum wandelt zou het niet zeggen, maar ooit stapten koningin Juliana, prins Bernhard en de sjah van Perzië op deze plek uit de auto. Recenter was Vijverzathe het droomhuis en pronkstuk van multimiljonair Jan Riedstra. Daar, wandelend met hond Abba door de tuin, vond de Leeuwarder vastgoedmagnaat de rust in zijn hectische leven.

Maar dat was toen. Van de grandeur van vroeger is weinig meer over. Sinds 2010 staat Vijverzathe er verlaten bij. In de zeven eens zo sfeervol ingerichte kamers ontbreken de meubels, in de zomer gaat de boerderij compleet schuil achter een muur van bomen en struiken. Het verval heeft toegeslagen bij het rijksmonument en dat is ook de mensen in Jelsum niet ontgaan.

Gigantisch groot