Het rijke Roomse leven in Easterwierrum

De Sint Vitusparochie in Leeuwarden wil zoveel mogelijk katholieke gebouwen in eigendom houden in plaats van af te stoten. De voormalige pastorie in Easterwierrum is een mooi voorbeeld. Na een opknapbeurt is de woning klaar voor de verhuur.

Jan Hubers voor de pastorie van Easterwierrum, behorend bij de naastgelegen Sint Wirokerk.

Jan Hubers voor de pastorie van Easterwierrum, behorend bij de naastgelegen Sint Wirokerk. FOTO NIELS WESTRA

Het had weinig gescheeld of de pastorie aan de Dilledyk was verkocht, net als de naastgelegen Sint Wirokerk uit 1925. Begin 2013 sloot het godshuis zijn deuren en de laatste pastoor was al lang vertrokken. Dus, was lange tijd de heersende gedachte binnen de katholieke kerk: weg met het vastgoed.

,,Onze vorige pastoor zat ook op deze lijn. Zo is de kerk hiernaast in 2018 verkocht. Dit huis stond toen ook te koop, maar als bestuur vonden we dat eigenlijk jammer’’, vertelt Jan Hubers, penningmeester van de Sint Vitusparochie waartoe de katholieke parochie van Easterwierrum sinds 2018 behoort.

Bruidsschat

,,Als je gebouwen gaat afstoten en verkopen, ben je ze kwijt. Dan kun je er dus ook niks aan verdienen. Wij vonden het beter om ze in authentieke staat terug te brengen, te verduurzamen en dan te verhuren. Dan kun je het later altijd nog verkopen’’, legt Hubers uit.

Bij de fusie van de rooms-katholieke parochies van Leeuwarden en omliggende dorpen (Easterwierrum, Jirnsum, Wergea, Warten en Wytgaard) per 1 januari 2018 kreeg de Sint Vitusparochie ,,nogal wat eigendommen mee als bruidsschat’’. Het gaat onder meer om voormalige pastorieën en woonhuizen in Leeuwarden en Wytgaard. ,,Dat bezit brengt ook verantwoordelijkheid met zich mee’’, vindt de penningmeester, gepensioneerd bedrijfsdirecteur bij Omrin.

Na het Titus Brandsmahuis in Leeuwarden, dat deels wordt verbouwd tot huurappartementen, en de pastorie van Wytgaard, is die van Easterwierrum het derde project dat Hubers aanpakt.

De tekst gaat verder onder de foto.

De laatste jaren woonde hier een gepensioneerde boer, die na een buitenlands avontuur aanvankelijk tijdelijk neerstreek in de pastorie en er uiteindelijk achttien jaar zou blijven. ,,Een soort kluizenaar, die maar één kamertje gebruikte in het huis’’, vertelt Hubers. Toen de hoogbejaarde man er begin dit jaar uittrok, was dat een mooi moment om de woning uit het begin van de twintigste eeuw te verduurzamen.

Blikvanger

De ouderwetse keuken uit de jaren zestig werd vervangen, er kwamen overal dubbele ramen en de wanden kreeg een frisse lik verf. De penningmeester was zelf onmiddellijk gecharmeerd van het huis dat is gebouwd in de stijl van de Amsterdamse school: de balkenplafonds, de suitedeuren en glas-in-loodramen. ,,Het rijke Roomse leven zie je hier echt terug.’’

De tekst gaat verder onder de foto.

Via makelaardij Hoekstra (,,ook goed katholiek en dat heeft geholpen’’) ging het pand in de verhuur. Hubers: ,,In het bestuur heerste enige scepsis of het wel verhuurbaar was, maar het bleek een blikvanger van je welste op Funda.’’ De nieuwe huurder moest wel wat affiniteit hebben met de historie van de pastorie.

De tekst gaat verder onder de foto.

Dat was het geval bij Jacky Overmeen en George Souilljee uit Leeuwarden. ,,We woonden in het centrum en waren op zoek naar iets groters met een tuintje. En wij waren de enigen die er niks aan wilden verbouwen. Wij houden echt van dat oude’’, vertelt de dertigjarige Overmeen. Ze wijst op de roodgele tegels in de gang. ,,Veel mensen vinden die ouderwets, een beetje schoolachtig, wij houden ervan.’’

De tekst gaat verder onder de foto.

En nu hebben de twee de beschikking over een huis met vier woonlagen en vijf slaapkamers. Op houten bordjes boven de deuren is te lezen voor wie de ruimtes bestemd waren: dienstmeid, kapelaan, gast, huishoudster, Hr pastoor. Hubers: ,,Ze woonden hier met een hele huishouding, ja.’’ Ook is er een ruime badkamer met uitzicht op de achterliggende weilanden. ,,Voor die tijd is het huis echt luxe uitgevoerd.’’

De tekst gaat verder onder de foto.

Elke kamer, allemaal met een wastafel, heeft zijn eigen kleur: blauw, lila, turquoise. Overmeen: ,,Ik viel echt voor deze kleuren.’’ Het enige wat zij en Souilljee tot nu toe hebben gedaan, is hier en daar wat vloerbedekking weghalen waarna de oorspronkelijke plankenvloer tevoorschijn kwam.

Hoewel het niet direct de bedoeling was om de stad uit te gaan, is Overmeen heel blij met de ‘vondst’ van de pastorie. ,,Het voelt hier goed en we willen er echt wat moois van maken.’’ Ook Hubers is content met de nieuwe huurders. ,,We hopen zo een bijdrage te leveren aan het behoud van het katholieke erfgoed in Friesland.’’

Het volgende project staat alweer op stapel: de pastorie van Wergea. ,,Dat wordt nog een uitdaging. Dit huis heeft niet eens een badkamer.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden