Het hele aanzien van het station in Leeuwarden verandert ingrijpend (maar het is tijdelijk)

Restauratie van de dakconstructie achter de hoofdingang van de stationshal in Leeuwarden. Foto: Hoge Noorden/Jacob Van Essen

De grote overkapping aan de achterzijde van het Leeuwarder stationsgebouw wordt deze week verwijderd voor restauratie.
Lees meer over
Leeuwarden

Reizigers zullen lange tijd blootstaan aan regen en wind. ProRail belooft wel ,,een tijdelijke kap te plaatsen ter hoogte van de poortjesrij en tegen de gevel van het stationsgebouw.’’ Die moet reizigers bij koud en nat weer enige beschutting bieden. Er wordt ook gezorgd voor een ,,warme wachtruimte.’’ Die zal hard nodig zijn in de komende vorstweken.

De verwijdering maakt deel uit van een enorm restauratieproject, dat jaren duurt. Aanleiding was een ontdekking in 2016: toen kwam Prorail er achter dat een deel van de lage overkappingen gevaarlijk was: bij een flinke windvlaag zouden die op het perron kunnen vallen. Riskante onderdelen werden toen onmiddellijk weggehaald.

Daarna volgde een groot onderzoek, waaruit het huidige restauratieplan voortkwam. Het afgelopen jaar werd vooral gewerkt aan de lage delen van de overkapping. De klus die nu begint is veel indrukwekkender: het hele aanzien van het station verandert ingrijpend, ook al is het maar tijdelijk.

Uit kleuronderzoek blijkt dat de hoge overkapping oorspronkelijk was geschilderd in ‘dennengroen’. ProRail wil deze kleur herstellen, maar monumentendeskundigen moeten deze keuze nog wel bevestigen. Het station is rijksmonument en sommige onderdelen zijn meer dan 120 jaar oud. Er rusten dan ook strenge regels op. Als alles in 2023 klaar is, moeten de stationsoverkappingen er ,,weer honderd jaar tegenaan kunnen’’, meldt Prorail.

Nieuws

Meest gelezen