Het grote grasveld naast de Prinsentuin is een van de hotspots bij mooi weer, maar omwonenden zijn de overlast van jongeren zat

Omwonenden van de Wissesdwinger in Leeuwarden zijn de overlast van jongeren zat. ,,Met mooi weer is het onleefbaar.”

Omwonenden van de Prinsentuin aan de Wissesdwinger zijn de overlast van jongeren in het park meer dan zat.

Omwonenden van de Prinsentuin aan de Wissesdwinger zijn de overlast van jongeren in het park meer dan zat. Foto: JACOB VAN ESSEN

Het grote grasveld naast de Prinsentuin is een van de hotspots in de stad geworden bij mooi weer. Zeker sinds er hekken rond de Prinsentuin zijn geplaatst en er controle plaatsvindt op bijvoorbeeld alcohol, is de Wissesdwinger een soort festivalterrein geworden, stelt een buurtbewoner.

,,Met mooi weer is het tot twaalf, een uur ’s nachts een enorm kabaal. Groepen jongeren, drank, lachgas en harde muziek. En ingrijpen? Niks”, zegt een buurtbewoner die niet met zijn naam in de krant wil: ,,Ik heb geen zin in problemen.”

Dat geldt ook voor andere mensen uit de omgeving, zoals deze vrouw. ,,Ik moet ’s ochtends vroeg op, maar als het mooi weer is, doe ik geen oog dicht door het lawaai. Ik heb de gemeente benaderd om te kijken of we samen een oplossing kunnen bedenken. Ik heb contact gezocht met de politie, maar van beide heb ik niets gehoord. Laatst stonden we hier ’s nachts met zeker twintig mensen buiten omdat niemand kon slapen en iedereen kwam kijken wat er aan de hand was op het veldje.”

Vlak na Koningsdag liet de gemeente hekken plaatsen rondom de Prinsentuin. Aanleiding was de drukte tijdens Koningsdag en de agressieve sfeer die ontstond toen politie en handhaving wilden ingrijpen en werden bekogeld door het publiek.

Dat een deel van de bezoekers sindsdien niet meer naar het park maar het naastgelegen veld gaat, is logisch, zegt burgemeester Sybrand Buma. ,,Je weet van tevoren dat als je ergens een hek omheen zet, mensen naar andere plekken gaan. Is het niet de Wissesdwinger, dan is het wel een andere plek.”

Volgens de buurtbewoners wordt er overdag rond de Wissesdwinger wel gehandhaafd door boa’s, maar houdt het toezicht op zowel het park als het veld ’s avonds om tien uur op. ,,Terwijl het dan juist het ergst is met lawaai en drank en muziek. Politie zien we daarna amper.”

Buma erkent dat het meeste toezicht rond tien uur ’s avonds stopt. De beveiligers die de toegang tot de Prinsentuin reguleren, houden er officieel om acht uur ’s avonds mee op, maar blijven intussen wat langer. En ook boa’s werken niet tot in de nacht.

,,Ik begrijp dat mensen het beeld hebben dat er weinig gebeurt. Maar op zich gebeurt er veel: er is veel inzet in de Prinsentuin en er is ook aandacht voor de Wissesdwinger. Ik begrijp dat omwonenden overlast ervaren. Maar we hebben niet een bataljon politie achter de hand.”

Vanaf 1 juni zijn er vijftien bekeuringen vanwege alcohol uitgedeeld in de Prinsentuin en op de Wisses-dwinger. ,,Je vraagt je af waarom de Algemene Plaatselijke Verordening niet wordt nageleefd. Daarin staat dat er in het centrum geen alcohol gedronken mag worden in de publieke ruimte. En ook versterkte muziek is verboden”, stelt een omwonende in een reactie.

,,Het woongenot is tot een minimum gedaald, bij mooi weer sta ik ’s ochtends gebroken op. Laat Buma hier maar eens een nachtje komen logeren, ik ben benieuwd of hij dan de volgende dag gewoon zijn werk kan doen, mij kost het heel veel moeite”, vult een andere buurtbewoner aan.

Twee weken geleden was het bij mooi weer meerdere avonden onrustig in de Prinsentuin en omgeving. Zo vond er een grote vechtpartij plaats, werd een meisje mishandeld en werden er een boksbeugel en een groot mes in beslag genomen.

De VVD in de gemeenteraad heeft over de kwestie vragen gesteld aan het college van B en W.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden