Het dak van evenementenhal WTC Expo blijkt niet sterk genoeg voor een mega-zonnedak

Het is nog de vraag of het mega-zonnedak op WTC Expo in Leeuwarden kan worden gerealiseerd. Het dak van de evenementenhal moet eerst worden verstevigd.

Het Leeuwarder WTC-gebied

Het Leeuwarder WTC-gebied Foto LC/Arodi Buitenwerf

Al een kleine twee jaar ligt er 4,3 miljoen euro subsidie van het rijk klaar voor WTC Expo in Leeuwarden. De evenementenhal zou hiermee het eigen dak beleggen met zonnepanelen, die minstens vijftien jaar lang ruim 4100 megawattuur aan elektriciteit zouden produceren.

Het is echter nog steeds niet duidelijk of het project door kan gaan, zegt algemeen directeur Peter Ourensma. Aanvankelijk leek het elektriciteitsnetwerk de op te wekken elektriciteit niet te kunnen afvoeren. ,,Dat lijkt opgelost te worden. Maar nu moeten we nog kijken wat nodig is om ons dak te verstevigen.”

Niet sterk genoeg

Het dak van het evenementencomplex, dat ruim 40.000 vierkante meter tentoonstellingsoppervlakte herbergt, blijkt namelijk niet sterk genoeg om de constructies met zonnepanelen te dragen.

Dat heeft volgens Ourensma te maken met de evenementen die in de hal worden gehouden. ,,Als we muziekevenementen hebben, wordt vaak heel wat aan het dak getakeld. Daarmee is het niet mogelijk om er ook nog wat bovenop te zetten.”

Het probleem speelt volgens Ourensma bij veel beurscomplexen. Hij laat nu eerst uitzoeken wat nodig is om het dak te versterken. ,,Je moet natuurlijk ook geen perikelen hebben als bij het AZ-stadion.” Het dak van dat voetbalstadion in Alkmaar stortte vorig jaar deels in.

Grootste zonnedak

Zodra duidelijk is wat een sterker dak kost, neemt WTC Expo een besluit over het wel of niet realiseren van het zonnedak. ,,Er is al een constructeur geweest, nu moet het nog geprijsd worden. Zodra dat duidelijk is gaan we kijken of de businesscase nog uit kan. Dat zullen we voor de zomer helder hebben.”

Als het project doorgaat, zou het een van de grootste zonnedaken van Friesland worden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Duurzame energie