Herdenking evacuatie 'Roermond' in Leeuwarden van de baan

Bonifatiuskerk pastorie Leeuwarden. FOTO LC/ERWIN BOERS

De herdenking van de evacuatie in 1945 van 30.000 mensen uit Roermond naar Friesland die deze maand zou plaatsvinden, is vanwege corona definitief van de baan.

De bijeenkomst, georganiseerd door de stichting Poëzietableaus Leeuwarden samen met de Bonifatiuskerk, bestond uit een programma met sprekers uit beide provincies en muzikale optredens. Ook zou er een poëzietableau worden onthuld met het gedicht ‘In de verre huizen’ van de Roermondse dichteres Meity Volke.

De herdenking was al een keer uitgesteld van oktober naar april. Het aantal coronabesmettingen is nog steeds zo hoog dat alle grootschalige herdenkingsactiviteiten in verband met 4 en 5 mei en in het kader van 75 + 1 jaar Vrijheid weer moesten worden afgelast. Dat geldt dus ook voor deze herdenking, waar meer dan honderd bezoekers zouden komen.

,,Helaas zijn we tot de slotsom gekomen dat we de herdenking nu definitief moeten afgelasten. De relatie tussen herdenking van de evacuatie en van 75 + 1 jaar Vrijheid wordt bij verder uitstel immers niet meer gevoeld, het ‘momentum’ is dan verdwenen’’, aldus Peter de Haan van de stichting Poëzietableaus.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden