Roel Falkena, heit fan de FNP, soan fan Fryslân

Het viel op als Roel Falkena, vooraanstaand FNP’er, ergens naar binnen stapte. Zijn postuur droeg daartoe bij en zijn bijna altijd gebruinde hoofd. Op vergaderingen van zijn partij in café Duhoux in Wirdum kon hij oprijzen uit zijn stoel om het woord te nemen. Vaak met humor maar ook kritisch of met nieuwe ideeën.

Roel Falkena (1936-2021)

Roel Falkena (1936-2021)

,,Ek wolris dwers’’, schreef de familie in de rouwadvertentie ,,As ús heit wat net nei’t sin wie, dan besocht er dat te feroarjen”, legt zoon Onno uit. Hij nam niet zomaar aan dat iets nou eenmaal zo is, omdat het zo is. ,,Dat fûn er it domste argumint dat bestie. Hy koe dan mei in hiele rige oan arguminten komme.’’

Het was ook ‘dwars’ in de goede zin van het woord, zegt zijn levenspartner, Liesbeth Drost. ,,Sa fan: tink der nochris oer nei. Hy wie altyd op syk nei mooglikheden.’’ Het was Falkena die de telefoon pakte als er problemen speelden. Om van beide partijen het verhaal te horen en naar een oplossing te zoeken. Dat was de verbinder in hem.

Falkena’s verdiensten voor de FNP zijn groot geweest. Hij was van 1988 tot 1999 Statenlid en richtte de FNP in Opsterland op, waarvoor hij van 2000 tot 2005 in de gemeenteraad zat. Bovenal opende hij voor deze partij de vensters naar Europa. Falkena was mede-oprichter van de EFA (European Free Alliance), een samenwerking van regionale partijen in Europa.

FNP

Op de achtergrond stimuleerde hij mensen om actief te worden voor de FNP. Bij het afscheid omschreef oud-senator Germ Gerbrandy hem als zijn ,,politike heit’’. Kneppelfreed, Falkena was toen vijftien, droeg bij aan zijn Friese bewustzijn. Dat betrof niet alleen de taal maar ook de cultuur. Hij was een van de oprichters van toneelgezelschap Tryater en voorzitter van 1970 tot 1976. Tot 2011 was hij voorzitter van de Slach by Warns.

Zijn studententijd in Utrecht sterkte Falkena nog meer in zijn Friese identiteit. Hij werd er voorzitter van de Friese studentenvereniging Redbad en later van de Federaasje fan Fryske Studinteferienings. Falkena volgde er zijn opleiding tot dierenarts. Als boerenzoon uit Sneek voelde hij zich thuis in de boerenwereld.

Van 1964 tot 1999 had Falkena zijn praktijk in Beetsterzwaag. Die bracht hij eind jaren ’70 onder in het beeldbepalende pand ‘Oud Boschlust’. De voormalige herberg met trochreed was een bouwval toen hij hem kocht.

De combinatie van beroep en politiek zorgde ervoor dat Falkena er niet altijd was voor zijn gezin. Hij trouwde in 1963 met Elise van Riet met wie hij drie kinderen kreeg. Na hun scheiding trouwde hij met zijn grote liefde Lybrich Andringa. Het noodlot sloeg toe toen hij net was gestopt met de praktijk en ze samen mooie reizen zouden gaan maken. Zijn vrouw werd ziek en stierf in 2000. De laatste zeven jaar deelde hij zijn leven met Liesbeth Drost, die voor hem van Bathmen naar Drachten verhuisde, zodat ze samen veel konden ondernemen.

Dat hij een ‘trochsetter’ was, blijkt wel uit de tegenslagen die hij overwon. In 1977 kreeg Falkena een zwaar auto-ongeluk, waardoor hij een half jaar uit de roulatie was. In 2011 lag hij na een operatie vanwege een aneurysma aan de aorta een paar weken in coma. Aan deze operatie hield hij een klapvoet over. Voortaan had hij een stok nodig om te lopen of de rollator, zijn ‘Speedy Gonzales’.

Ook zijn laatste jaar was moeilijk. Zelfstandig wonen in Gorredijk lukte niet meer, waardoor hij in coronatijd verhuisde naar Huys Ter Swaach in Beetsterzwaag. Het weerzien met oude bekenden was hem niet gegund omdat bezoek en activiteiten amper mogelijk waren.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
In memoriam