Harm Dijkstra uit Leeuwarden krijgt bijzonder, fladderend bezoek

De gestreepte pijlstaartvlinder, oftwel Hyles Livornica. FOTO HARM DIJKSTRA

,,Ik ga even nachtvlinderen’’, zei Harm Dijkstra uit Leeuwarden tegen zijn vrouw donderdagavond. Hij doet het vaker: kijken of er bijzondere vlinders in zijn achtertuin rondvliegen. Even een uurtje na de EK-voetbalwedstrijd van Nederland tegen Oekraïne. Kijken, wachten op visite. En die kreeg hij. Dat ene uurtje werden er twee, want Harm kreeg onverwacht hoog bezoek.

Aan een muur heeft hij een hoeslaken bevestigd, ,,met een licht erachter trekt het vlinders aan die je overdag niet ziet’’. De nachtvlinders komen af op licht. Het is niet bewezen, maar waarschijnlijk oriënteren ze zich normaalgesproken op maanlicht.

,,Ineens vloog er een gestreepte pijlstaart op het laken.’’ Voor de kenner: de Hyles Livornica. Een soort die in zuidelijke contreien voorkomt en maar zelden wordt gezien in Nederland. 31 keer, geeft Waarnemingen.nl aan, waaronder die in de wijk Camminghaburen in Leeuwarden. Na zijn gevleugelde vriend op de foto te hebben gezet, besloot Dijkstra toch maar op bed te gaan. De volgende dag moest er weer gewerkt worden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Natuur en milieu