Hamsteren bij de coffeeshop: lange rijen in Korfmakersstraat na bekendmaking tijdelijke sluiting

Niet alleen cafés en restaurants maar ook coffeeshops moeten tot en met 6 april gesloten blijven in een poging om het coronavirus in te dammen.

In Leeuwarden leidde de zondagavond door minister Bruno Bruins van Volksgezondheid afgekondigde maatregel tot lange rijen in de Korfmakersstraat bij coffeeshops de Os en Miami. In Drachten was het beeld niet veel anders bij Gili Senang aan de Zuidkade. Ook hier stonden lange rijen.

Tot 18.00 uur mocht verkocht worden. Daarna gingen de coffeeshops dicht, voor drie weken.

‘Mensen die willen blowen kunnen nergens meer heen’

Gerrit Jan ten Bloemendal is een van de eigenaren van de Os waar een run op ontstond. Zelf was hij niet aanwezig in de shop, begrijpen deed hij de toeloop wel. ,,Mensen die willen drinken, kunnen nog altijd terecht bij de supermarkt. Voor rokers geldt hetzelfde. Mensen die willen blowen kunnen nu nergens meer heen. Dus die mensen dachten: ‘shit, shops dicht? Laten we gaan, nu kan het nog’.”

Intussen is de Os gesloten. ,,We hadden al maatregelen genomen om verspreiding van het virus tegen te gaan. Bij de balie hadden we een plexiglazen plaat geïnstalleerd zodat er geen fysiek contact meer was. En sinds vrijdag schonken we al geen koffie meer.”

Net als alle andere getroffen ondernemers in bijvoorbeeld de horeca, wacht Ten Bloemendal de komende dagen even af. ,,Er wordt gezegd dat er voor ondernemers maatregelen genomen worden. Of dat ook voor coffeeshops geldt? We zullen het zien.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Coronavirus
Video