Half jaar cel geëist voor 'verborgen' houden van weggelopen meisjes Fier

De rechtbank in Leeuwarden FOTO LC

In augustus 2018 belandden twee minderjarige meisjes die waren weggelopen uit een instelling bij een 33-jarige Leeuwarder in huis. In oktober van dat jaar gebeurde datzelfde met een 16-jarig meisje.
Lees meer over
Leeuwarden

Dat kon bijna geen toeval zijn, vond officier van justitie Peter van der Spek. Hij eiste dinsdag negen maanden cel waarvan drie voorwaardelijk omdat de Leeuwarder de meisjes ‘verborgen’ had gehouden.

Eind juli 2018 liepen twee meisjes van 13 en 14 jaar uit Grootegast en Noord-Holland weg uit de opvang van Fier in Leeuwarden. De meisjes bleven een poos onder de radar, tot ze een paar dagen dagen later door een agent op straat werden herkend. Later bleek dat ze de verdachte tegen het lijf waren gelopen. In oktober speelde zich een vrijwel identiek scenario af met een 16-jarig meisje uit Leeuwarden. Het verstandelijk beperkte meisje was weggelopen uit de ouderlijke woning.

In het Vossepark kwam ze de Leeuwarder en twee vrienden tegen. Ze ging met de mannen mee naar het huis van de Leeuwarder aan de Pieter Stuyvesantstraat. Daar zou ze zijn aangerand. Een dag later werd ze met een taxi naar een woning aan de Willem Pijperstraat gebracht. Daar zou ze meermaals door de 31-jarige bewoner zijn verkracht. In september vorig jaar stond de man terecht, samen met een 30-jarige plaatsgenoot, op verdenking van verkrachting.

‘Bijzonder opvallend’

Beide verdachten werden wegens gebrek aan bewijs vrijgesproken. Volgens Van der Spek omdat het meisje zich een aantal cruciale details niet wist te herinneren. Ook de twee meisjes die bij Fier waren weggelopen waren in de woning in de Willem Pijperstraat geweest. Ze hadden de 33-jarige Leeuwarder ontmoet bij een supermarkt. Dat de man in een paar maanden tijd tot twee keer toe weggelopen meisjes tegen het lijf was gelopen, noemde de officier „bijzonder opvallend”.

Het ging volgens Van der Spek om „kwetsbare meisjes, vatbaar voor loverboy-praktijken”.

Dat laatste werd de Leeuwarder niet verweten, ook niet dat hij de meisjes zou hebben verkracht. Van der Spek vond wel dat de man heeft meegewerkt aan het verborgen houden van de meisjes. Hij wist volgens de officier dat de meisjes waren weggelopen en waar ze verbleven toen ze gezocht werden. „Alle alarmbellen hadden moeten gaan rinkelen bij de verdachte”, aldus Van der Spek.

De rechtbank doet op 5 augustus uitspraak.

Nieuws

Meest gelezen