Hûs en hiem waarschuwt voor 'verrommeling' bij plan buitendijkse terp Blije

Welstandscommissie Hûs en hiem is enthousiast over het plan voor een buitendijkse terp bij Blije, maar waarschuwt voor ‘verrommeling’.

Impressie Terp fan de Takomst in Blije.

Impressie Terp fan de Takomst in Blije.

,,De commissieleden kijken er reikhalzend naar uit om daar een keer naar toe te gaan’’, concludeerde voorzitter Marc Visser donderdagmiddag aan het eind van de vergadering. De commissie beoordeelde niet zo zeer het kunstwerk zelf - zo’n 5 meter hoog en met een doorsnede van 100 meter - als wel de inpassing in het landschap.

Meerdere leden van de adviescommissie waarschuwden voor te veel bankjes, informatieborden en prullenbakken bij de entree. ,,U kunt zich voorstellen dat we elke vorm van verrommeling proberen te vermijden’’, stelde Visser.

‘Prachtige weidsheid van het landschap ervaren’

Volgens Ruud Reutelingsperger van het Rotterdamse kunstenaarscollectief Observatorium, dat het ontwerp maakte, zal het kunstwerk vanaf de dijk amper te zien zijn - ook al wordt die gebouwd op de hoogste plek in het kweldergebied. Op een aarden ringwal worden gebruikte meerpalen geplaatst in een spiraalvorm. Wie door de poort in de kom van de terp aankomt, wordt langzaam omhoog geleid langs diverse vensters om, aldus Reutelingsperger, ,,de prachtige weidsheid van het landschap te ervaren’’.

Een bezoek kan volgens hem zelfs een mystieke ervaring worden. Reutelingsperger vergelijkt het als katholiek met een statiegang in de kerk waarbij bezoekers eerst rechtsaf slaan om onder de indruk te raken van de verschillende afbeeldingen uit het verhaal van Jezus.

Ook in de ‘Terp van de Takomst’, zoals het kunstwerk wordt genoemd, slaan bezoekers rechtsaf om naar het hoogste punt te worden gevoerd. Onderweg worden ze getrakteerd op steeds wisselende, fascinerende panorama’s. ,,We nodigen mensen uit om daar even bij stil te staan.’’

Ook is in de terp een klein podium voorzien waar activiteiten kunnen plaatsvinden. Vanaf de zeedijk moeten bezoekers zo’n anderhalve kilometer lopen over een natuurlijk wandelpad om de terp te bereiken. De aanleg begint half juli als het broedseizoen voorbij is. Tijdens het broedseizoen -vanaf half maart - zal de terp niet toegankelijk zijn.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden