Gouden Grijpers uitgereikt in gemeente Leeuwarden. Gouden Magneet voor magneetvisser Sietse

Sietse Keimpe Keestra haalt als magneetvisser heel veel oude fietsenen andere spullen uit de wateren rond Stiens en Leeuwarden. Dankzij een sponsoractie heeft hij nu een bakfiets FOTO JAAP SCHAAF

Voor de twaalfde keer reikte gemeente Leeuwarden woensdag de Gouden Grijper uit, een waarderingsprijs voor mensen die vrijwillig zwerfafval opruimen in hun buurt.
Lees meer over
Leeuwarden

Dit jaar werden er vier Gouden Grijpers uitgereikt. In de categorie ‘aanmoedigingsprijs’ wonnen de leerlingen van middelbare school Piter Jelles de Brêge. Wietze Rinsma ging er met de Gouden Grijper vandoor in de categorie ‘vrijwilliger uit de buurt’. In de jeugdcategorie wonnen de jongeren van het zakgeldproject Junior-up. Bij de groepencategorie wonnen de cliënten van de Huntingtongroep uit Grou.

Magneetvisser Sietse Keestra kreeg de dit jaar eenmalige uitgereikte prijs, de Gouden Magneet. Keestra was behoorlijk verrast door de prijs. ,,Ik dacht dat ik een gesprek zou hebben met een wethouder, en toen kreeg ik ineens die Gouden Magneet. Onvoorstelbaar dat dit me overkomt. Het is nog niet helemaal tot me doorgedrongen.”

‘Gewoon leuk’

Bescheidenheid siert de magneetvisser. ,,Ik doe dit al jaren en vind het gewoon leuk.” Wat er zoal door hem boven water wordt gehaald liegt er niet om. Sietse somt zijn jaarlijkse vangst op alsof het maar heel gewoon is: ,,Ik haal tussen de honderd en tweehonderd fietsen, zo’n tien scooters en allerlei andere ijzerwaren uit het water.”

Inwoners van Leeuwarden kunnen gratis een grijper van de gemeente krijgen om te helpen bij het afvalruimen. Dit jaar zijn er 1500 gratis grijpers uitgedeeld.

Nieuws

menu