Koning Winter kan ervan langs krijgen met tonnen zout en duizenden liters pekelwater

Bert bij de zoutopslag. Foto: Henk Albers

Piet Paulusma voorspelde vorige week al een stevige winter met veel overlast door vooral streng winterweer en kwakkelende perioden met gladheid, sneeuw en ijzel. In Leeuwarden zijn ze klaar voor Koning Winter.
Lees meer over
Leeuwarden

Tonnen zout en duizenden liters pekelwater liggen bij de gladheidsbestrijding klaar om te worden uitgereden, mocht het flink gaan winteren. En daarbij letten ze extra op het milieu.

De gladheidsbestrijding binnen de gemeente Leeuwarden wordt door Omrin gedaan. Dat betekent alle afgesproken straten en fietspaden binnen de gemeentegrenzen. De doorgaande wegen buiten de gemeentegrenzen worden door de provincie en Rijkswaterstaat sneeuw en ijsvrij gehouden.

Bert van der Molen coördineert namens Omrin de gladheidsbestrijding in Leeuwarden, maar ook voor het gebied Harlingen en de Waadhoeke. ,,Tegenwoordig gebruiken we vooral pekelwater en strooien we eigenlijk zo weinig mogelijk zout, om het milieu minder te belasten. Bovendien is pekelwater effectiever, zo is onze ervaring. Vanaf half november draaien we de winterdienst, en staat ons signaleringssysteem ‘aan’. Zodoende weten we precies wanneer we in actie moeten komen.” Binnen drie uur kan een strooiactie worden gestart en uitgevoerd. Twee uur daarvan rijden de voertuigen rond. ,,Het is een geoliede machine met veel verschillend materieel. We zijn goed voorbereid.”

Op het hoofdkantoor van Omrin, aan de Hidalgoweg, staan de voertuigen met vegers, borstels en sproeiers in rijen opgesteld. ,,Vorige week zijn we alweer uitgerukt om preventief te strooien en sproeien”, vertelt Bert. ,,Al bij lichte grondvorst kunnen bruggen en viaducten verraderlijk glad worden. Wij kennen alle gevaarlijke plekken in de stad en het buitengebied.” De zout- en pekelwateropslag, ruim 250 ton zout en 310 kuub pekelwater, is voldoende voor een paar strooi- en sproeiacties tijdens een strenge winter.

Ruim 25 manschappen staan paraat. Een aantal daarvan rijdt overdag op de voertuigen van het team ‘Inzameling & Reiniging’, denk aan de veegmachines en vuilniswagens. Bij dreigende gladheid stappen ze over op het winters materieel. Bert vervolgt: ,,Het zijn de krenten in de pap. Maar tegenwoordig hebben we ook veel onderaannemers in onze winterdienst. We moeten flexibel zijn om het samen te klaren, want een vorstinval kan heel onverwachts komen.” Bert heeft een duidelijke oproep aan het publiek: ,,Geef onze mensen alsjeblieft de ruimte als ze voor iedereen de weg op gaan om de gladheid te voorkomen en bestrijden.”

Nieuws

menu