Ggz wil nieuwbouw Middelsee in Leeuwarden zonder aansluiting elektriciteit (want dat duurt veel te lang)

De geplande nieuwbouw van de ggz in nieuwbouwwijk Middelsee in Leeuwarden moet onafhankelijk van het elektriciteitsnetwerk worden. Alternatieve energie is het credo bij de nieuwbouw.

De wijk Middelsee in Leeuwarden.

De wijk Middelsee in Leeuwarden.

Het is niet uit idealisme maar uit bittere noodzaak dat de GGZ Friesland een alternatief voor het reguliere elektriciteitsnetwerk zoekt. De nieuwbouw - oplevering eind 2023 - kan pas in 2027 een stroomaansluiting krijgen door de capaciteitsproblemen van netwerkbeheerder Liander in Middelsee.

Alleen huizen kunnen in de nieuwbouwwijk ‘gewoon’ een stroomaansluiting krijgen, grootgebruikers zoals de ggz maar ook een nagelnieuw complex voor dementerende ouderen moeten wachten tot de capaciteit op het netwerk is uitgebreid.

De ggz heeft een installatie-adviseur in de arm genomen om alternatieve energiebronnen te bekijken. ,,Het kan niet zo zijn dat patiënten hier de dupe van worden”, aldus woordvoerder Louwra van Leest van de GGZ Friesland. Zij bevestigt dat er gezocht wordt naar een manier om te bouwen zonder een reguliere elektriciteitsaansluiting. Energieneutraal en onafhankelijk van het elektriciteitsnetwerk. ,,Klopt”, aldus Van Leest.

De geplande nieuwbouw in Leeuwarden is ter vervanging van een kliniek in Heerenveen, het Jelgerhuis en de neurokliniek in Leeuwarden. Er komen zo’n tachtig bedden voor klinische zorg en ook wordt er poliklinische behandeling aangeboden.

Welke alternatieven worden onderzocht en hoeveel dat gaat kosten, is nog niet bekend. ,,We gaan door met het bouwtraject, en straks met de zorg.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden