Gemeente wil zonnepanelen op monument makkelijker maken

Zonnepanelen. Foto archief LC. Foto: SIEP VAN LINGEN

De gemeente Leeuwarden onderzoekt of ze verduurzaming van monumenten makkelijker en goedkoper kan maken.
Lees meer over
Leeuwarden

Vooral de plaatsing van zonnepanelen kan eenvoudiger, staat in een brief van burgemeester en wethouders. Het is een optie de regels te versoepelen en om geen leges (belasting) meer te heffen op de vergunningsaanvraag. De gemeente loopt hier geen grote inkomsten mee mis. Het gaat jaarlijks om zo’n 1000 euro.

Knelpunten

De brief is geschreven op verzoek van de gemeenteraad. Die vroeg eerder om knelpunten en oplossingen in kaart te brengen. Veel eigenaren lopen namelijk tegen obstakels aan bij het verduurzamen van hun monument. 

Om te voorkomen dat oude gebouwen hun historische karakter verliezen, zijn veel ingrepen vergunningsplichtig. Verduurzamen is dan wel mogelijk, maar vergt meestal kennis van ingehuurde deskundigen. Dit kost tijd en geld.

Groene menukaart

De gemeente gaat waarschijnlijk geen subsidie verlenen voor duurzame ingrepen. Wel zien B en W mogelijkheden om eigenaren beter te informeren.

Hiervoor werd eerder een ‘groene menukaart’ gemaakt, die beter gepromoot kan worden. Hierin staan eenvoudige en betaalbare oplossingen voor bijvoorbeeld isolatie en andere duurzame ingrepen.

Nieuws

menu