Gemeente handhaaft nog niet bij The Capital in Leeuwarden

Een waarschuwingsbrief is nog niet verstuurd. En ook is er nog niet gehandhaafd bij The Capital in Leeuwarden. Dat laat de gemeente weten na vragen van de Leeuwarder Courant. The Capital verhuurt luxe appartementen aan toeristen, en dat mag niet.

Appartementencomplex The Capital in de Leeuwarder Oranjewijk.

Appartementencomplex The Capital in de Leeuwarder Oranjewijk.

The Capital is een ‘extended stay-appartementencomplex’, dat betekent dat er verhuurd wordt aan bijvoorbeeld expats die langere tijd in Leeuwarden moeten blijven. De minimale termijn dat appartementen verhuurd mogen worden, is een maand, de maximale een jaar.

Maar The Capital verhuurde een (groot) deel van de 17 appartementen intussen ook aan toeristen. Op sites als Booking.com en Airbnb adverteerde The Capital voor citytrips en weekendjes weg.

Waarschuwingsbrief

De gemeente stelde op 1 juli dat er een waarschuwingsbrief zou worden verstuurd en dat er een onderzoek zou volgen. Maar de brief is nog niet verstuurd. Ook is er nog niet gehandhaafd, aldus de gemeente, omdat het onderzoek nog loopt.

Wel gaf een woordvoerder aan dat The Capital niet meer aan toeristen zou verhuren. Dat bleek niet waar: op de eigen site en via andere sites werden er gisteren nog appartementen te huur aangeboden.

Na vragen van deze krant veranderde dat, intussen zijn de appartementen niet meer voor een korte periode te huren.

Volgende week volgt er een gesprek tussen de exploitant van The Capital en de gemeente.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden