Gemeente gaat bemiddelen tussen BOEi en dbieb

De gemeente Leeuwarden gaat optreden als mediator om een einde te maken aan de slepende ruzie tussen dbieb en Blokhuispoorteigenaar BOEi.

Wethouder Sjoerd Feitsma en dbieb directeur Hans van der Veen bij de feestelijke opening van dbieb, begin 2018. Ondanks dat het werk nog niet klaar was, ging dbieb al open. Anderhalf jaar later is er nog weinig veranderd.

Wethouder Sjoerd Feitsma en dbieb directeur Hans van der Veen bij de feestelijke opening van dbieb, begin 2018. Ondanks dat het werk nog niet klaar was, ging dbieb al open. Anderhalf jaar later is er nog weinig veranderd. Eigen foto LC

Dat bevestigt wethouder Hein de Haan. Vorige week werd de raad hierover al geïnformeerd. Sinds eind 2017 ligt de verbouwing van de Blokhuispoort grotendeels stil. De oorzaak: geldtekort bij eigenaar BOEi.

In januari 2019 sloten de gemeente en BOEi een akkoord: de verbouwing zou worden afgemaakt, de gemeente stelde een lening beschikbaar van ruim een miljoen euro en BOEi zelf zou nog eens miljoenen extra investeren. Volgens de planning zou als eerste de oude gevangeniskapel – onderdeel van dbieb – worden aangepakt.

BOEi en dbieb liggen klaarblijkelijk overhoop over twee zaken. De kapel en de klimaatbeheersing van de nieuwe bibliotheek. Die klimaatbeheersing werkt niet, aldus dbieb, waardoor het zomers te heet is en in de winter juist te koud. BOEi daarentegen stelt dat dbieb haar betalingsverplichting niet nakomt. En zolang dat niet gebeurt, wordt ook de oude kapel niet verbouwd. En die kapel heeft dbieb juist nodig voor publieksactiviteiten.

Door de patstelling loopt de verder renovatie en de verbouwing van de Blokhuispoort vertraging op. BOEi zou, zo werd eind vorig jaar gesteld, beginnen met de verbouwing van de kapel.

De gemeenteraad gaf in januari van dit jaar aan dat ook de pleinen snel zouden moeten worden aangepakt. BOEi zou de raad, zo werd eind januari afgesproken, op korte termijn bijpraten over de planning van de werkzaamheden. Die afspraak werd echter afgezegd vanwege omstandigheden. Een nieuwe datum is nog niet geprikt.

Directeur Arno Boon van BOEi bevestigt de mediation door de gemeente. Maar wil verder niet op de zaak ingaan. Directeur Hans van der Veen van dbieb was niet bereikbaar

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Blokhuispoort