Technisch mankement in pompstation Noardburgum gerepareerd: Leeuwarden heeft weer water

FOTO PRONEWS

Meerdere wijken in Leeuwarden zaten vrijdagavond vanaf 20.00 uur zonder water. Lange tijd werd de oorzaak gezocht in een breuk in de transportleiding vanaf het pompstation in Noardburgum.
Lees meer over
Leeuwarden

Uiteindelijk bleek een technisch mankement in het pompstation de oorzaak van het wegvallen van de waterdruk. Rond 22.30 uur is dit verholpen, waardoor langzaam maar zeker het water weer terugkeerde. ,,Dat doen we langzaam om schade aan de leidingen te voorkomen’’, aldus woordvoerder Cornelis Vlot.

Niet heel Leeuwarden zat zonder water. ,,Dat hangt af van de positie in het netwerk’’, zegt Vlot. Een deel van de stad krijgt zijn water via Spannenburg in plaats van Noardburgum. Ook in dorpen tussen Noardburgum en Leeuwarden zoals Burgum en Hurdegaryp viel de waterdruk weg. Uiteindelijk werden rond de 50.000 huishoudens door de storing getroffen.

De hoeveelheid water die uit de kraan kwam, verschilde van plek tot plek. Het hangt ook af van het woningtype. ,,Als je bovenin een flat woont of in een bovenwoning heb je minder.’’

Dat er geen water uit de kraan kwam, bleek ook in de supermarkt. In de Albert Heijn in Bilgaard is het schap met flessen water leeggetrokken.

Een melding dat het lek zich bevond in de Dahliastraat bleek vals. Daar draaide een buurtbewoner een brandkraan open. De brandweer heeft deze weer dichtgedraaid.

Nieuws

menu