Geen psychologisch onderzoek naar verdachte moord Leeuwarder Chinees

FOTO LC/ARODI BUITENWERF

Er komt geen psychologisch onderzoek naar de gesteldheid van de 26-jarige verdachte van de moord op de Chinees Rong Kun Liu uit Leeuwarden op 1 of 2 juli vorig jaar.
Lees meer over
Leeuwarden

Advocaat Peter Bonthuis had de rechtbank daarom verzocht om uit te zoeken of de psychische gesteldheid van zijn client - die geen herinneringen aan het voorval zegt te hebben - van invloed is geweest. De raadsman wil bijvoorbeeld niet uitsluiten dat de eveneens uit China afkomstige verdachte, die een kamer huurde bij het slachtoffer, in een psychose verkeerde. Dat zou van invloed kunnen zijn bij het bepalen van eventele toerekeningsvatbaarheid. Ook wil Bonthuis zo meer inzicht krijgen in de persoonlijkheid van zijn client, bijvoorbeeld of hij zich eerder gewelddadig had gedragen. ,,Ik heb hem -tig keer gesproken. Dan is hij juist de rust zelve.’’

De rechtbank zag met officier van justitie Elco Jepkema geen aanleiding voor een dergelijk onderzoek. Rechter Jolanda Lootsma wees er op dat het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie eerder al had geconcludeerd dat er geen aanwijzingen waren voor ernstige psychische problemen. ,,De rechtbank ziet de noodzaak niet.’’ De rechtbank streeft er naar de zaak binnen drie maanden inhoudelijk te behandelen.

Nieuws

Meest gelezen