Gedetineerde bijt en vecht met bewaarders PI Leeuwarden

De PI in Leeuwarden. FOTO LC/ARODI BUITENWERF

De mishandeling van een drietal medewerkers van PI Leeuwarden leverde een 32-jarige inwoner van Westzaan vrijdag een werkstraf op. De man had een van de gevangenbewaarders in de duim gebeten.
Lees meer over
Leeuwarden

De verdachte was boos omdat een pakketje boodschappen dat hij toegestuurd had gekregen, niet bleek te kloppen. Uit kwaadheid gooide hij met iets, waarop er een bewaker achter hem aan kwam. De gevangene draaide zich om en spuugde. Volgens hem kreeg de bewaarder maar een spatje spuug in het gezicht.

Vervolgens kwamen de bewakers met drie man sterk om de man naar de isolatiecel over te brengen. Dat ging niet zonder slag of stoot. De man verzette zich en er ontstond een worsteling. Terwijl de mannen op de grond lagen, beet de verdachte een van de bewaarders in de duim. Een collega kreeg een stomp in het gezicht.

Het voorval was al bijna 2,5 jaar oud, het gebeurde op 16 oktober 2018, maar de man zit nog steeds vast. Hij werd na het incident overgebracht naar de EBI (Extra Beveiligde Inrichting) in Vught, nu zit hij in de PI in Nieuwegein. Hij zit vast in het kader van de ISD-maatregel.

Voor wat hij betitelde als „een geweldsexplosie” eiste officier van justitie Bas Rademachter vier weken cel plus twee weken voorwaardelijk. Rechter Gustaaf Wijnands keek wat meer naar de ouderdom van de zaak, hij maakte er een werkstraf van 80 uur van plus vier weken cel voorwaardelijk. De verdachte moet aan alle drie bewaarders 250 euro smartengeld betalen.

Nieuws

menu