Gearresteerde eigenaar van loods vol amfetamine had met moeder snackbar in Schieringen

De politie stuitte woensdagochtend in Leeuwarden op een groot drugslaboratorium. In Triemen werd hiervoor een 37-jarige Leeuwarder opgepakt.

De man, die met zijn partner in het Noardeast-Fryske dorp een manege runt, is officieel een Leeuwarder en wordt verdacht van ,,betrokkenheid bij het vervaardigen van drugs’’, aldus een politiewoordvoerder.

Een 52-jarige Zwollenaar werd eveneens ingerekend. Hij is ’s ochtends rond negen uur vlak voor Leeuwarden van de weg gehaald. De verdachte geldt als de laborant en was op weg naar zijn werkplek aan de Ceresweg. Op vijf locaties in Leeuwarden, Zwolle en Triemen werden woensdagochtend invallen gedaan.

Lees ook | Politie rolt drugslab op in Leeuwarden: capaciteit van 300 kilo amfetamine per week

De productielocatie in Leeuwarden betreft een groot laboratorium, aldus de Landelijke Faciliteit Ondersteuning Ontmantelen (LFO). ,,Dit is prachtich, in moaie klap’’, zegt Cor Reijenga, teamchef van de politie Leeuwarden.

In de loods op bedrijventerrein De Hemrik werd wekelijks 300 kilo amfetamine geproduceerd. Een kilo van deze vloeistof is 1200 euro waard. Van deze olie-achtige substantie wordt speed gemaakt. Deze drugs zijn goed voor zo’n 1,20 euro per gram.

Een straat verderop, in een garagebox aan de Aldebaranweg, vonden agenten chemicaliën. De politie kwam de loods op het spoor dankzij ,,lopend rechercheonderzoek’’, meldt Reijenga. Hij sluit meerdere aanhoudingen niet uit.

De Ceresweg is al langer in gebruik bij de Leeuwarder en zijn familie.

De voormalige cafetaria van zijn moeder linkt naar dat adres. De man werkte in het in de wijk Schieringen gevestigde zaakje.

De eettent haalde begin 2016 het nieuws omdat personeel de bestellingen vanwege de gladheid op de schaats bezorgde. Een half jaar later moesten de deuren noodgedwongen sluiten.

De moeder van de Leeuwarder, die uitbaatster was, leed aan het carpaal tunnel syndroom. Na de operatie kampte ze met blijvend letsel. De snackbar kreeg goede recensies en werd in 2014 nog beoordeeld als ‘beste bezorgrestaurant in Leeuwarden’.

De plek in Triemen waar de Leeuwarder werd aangehouden, kende al eerder een roemruchte bewoner. Zo heerste er in de jaren negentig een muggenplaag, nadat de vorige eigenaar kippenstront over de landerijen had verspreid.

Diezelfde man reed eens een notaristuin binnen uit onvrede over een mislukte transactie rond een melkveebedrijf. Ook vond er eens een uit de hand gelopen incasso plaats. De man ging failliet, het stulpje raakte in verval. Dorpelingen waren blij toen er nieuwe eigenaren kwamen die het opknapten.

Naschrift:

Op 12 december 2019 schreven wij in deze krant over een drugslaboratorium dat was aangetroffen in een loods aan de Ceresweg in Leeuwarden. Een 37-jarige Leeuwarder was de dag daarvoor in Triemen op verdenking van het vervaardigen van drugs aangehouden. De man is inmiddels weer vrij . Hij runde voorheen een snackbar met zijn moeder in zijn woonplaats. In dit artikel meldden we eveneens dat de voormalige cafetaria van zijn moeder naar de loods linkt, waarin verboden middelen werden vervaardigd. Dit klopt niet. Zij heeft elders in de straat een ruimte in gebruik.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Video