Fumo pioniert met warmte uit de Rjochte Grou

Annet van der Hoek van Wetterskip Fryslân overhandigt de aquathermievergunning aan wethouder Hein de Haan (rechts) van de gemeente Leeuwarden en directeur Pieter Hofstra (links) van de FUMO. FOTO DANIËL HARTOG

Het water van de Rjochte Grou houdt de ambtenaren van FUMO voortaan ’s winters warm en ’s zomers koel. De provinciale milieudienst heeft als eerste groen licht voor aquathermie.
Lees meer over
Leeuwarden

Bij deze techniek wordt met behulp van een warmtepompinstallatie in de koude seizoenen warmte onttrokken aan het oppervlaktewater en doorgespeeld naar het verwarmingssysteem. Hiervoor zal dagelijks maximaal 40 tot 50 kubieke meter water uit de Rjochte Grou door de installatie worden geleid. In de zomer kan het proces worden omgedraaid en levert het vaarwater verkoeling.

De installatie die hiervoor nodig is kost 160.000 euro, maar zal dat bedrag zelf uiteindelijk terugverdienen. FUMO-directeur Pieter Hofstra noemt de verwachte besparing ,,werkelijk verbazingwekkend’’. Het streven is dat de warmtepomp vanaf januari zeker de helft van de warmtebehoefte van het kantoor voor zijn rekening neemt. Dan is het gasverbruik van 24.000 kuub per jaar ook meten gehalveerd.

Duurzaam, veilig en gezond

Het FUMO-pand ondergaat een verbouwing die helemaal in het teken staat van verduurzaming. Zonnepanelen, dakisolatie en led-verlichting moeten de energierekening verder helpen decimeren en de CO2-uitstoot met tienduizenden kilo’s terugdringen. Hofstra stelt dat zijn dienst graag een goed voorbeeld wil geven: ,,Wij staan voor een duurzaam, veilig en gezond milieu.’’

Dagelijks bestuurslid Annet van der Hoek van Wetterskip Fryslân reikte gisteren Frieslands eerste aquathermie-vergunning uit aan wethouder Hein de Haan van de gemeente Leeuwarden, de eigenaar van het pand. Zo’n vergunning is nodig omdat de installatie invloed heeft op de temperatuur van het buitenwater. Dat wordt in de winter een tikkeltje kouder en in de zomer juist ietsje warmer. Het Wetterskip staat dergelijke ‘warmtelozingen’ toe zolang het temperatuurverschil ten opzichte van het buitenwater niet meer dan 5 graden bedraagt. In Grou verwacht het waterschap geen merkbaar effect.

Dat kan anders zijn als aquathermie op veel grotere schaal wordt toegepast in Friesland, zoals overheden nastreven. In de wetenschap dat 1 hectare oppervlaktewater genoeg warmte kan leveren voor 20 huishoudens, rekende Arjan van den Hoogen van het Wetterskip voor dat uiteindelijk 120.000 gezinnen van deze techniek kunnen profiteren.

Zover is het nog lang niet. De hoge opstartkosten maken het ingewikkeld om grotere projecten van de grond te krijgen. Zo visten het dorp Heeg en de Leeuwarder Oranjewijk dit najaar achter het net bij de verdeling van proeftuinsubsidies door Binnenlandse Zaken, ondanks warme support van provincie, wetterskip en gemeenten.

Annet van der Hoek heeft hoge verwachtingen van aquathermie. ,,It is echt in technyk foar de takomst. Dit is ek foar it lânskip in hiel moaie oplossing.’’

Nieuws

menu