Friese gebouwen - net als Times Square - in het oranje licht: van Waterpoort tot kinderhoofden

FOTO ARCHIEF Foto: HANDOUT

Maandag is de Internationale Dag voor de Uitbanning van Geweld tegen Vrouwen. In Friesland kleuren dan ook verschillende gebouwen oranje.
Lees meer over
Leeuwarden
Heerenveen

Met de VN-campagne ‘Orange the World’ worden maandag meer dan 200 gebouwen en objecten in Nederland in het oranje licht gezet. Wereldwijd wordt er vanaf deze dag twee weken lang actie gevoerd voor de uitbanning van geweld tegen vrouwen. De kleur oranje staat voor een zonnige toekomst, vrij van geweld.

Het oranje uitlichten van gebouwen en objecten door overheden is onderdeel van de internationale campagne. Ministeries, provincies, gemeenten en maatschappelijke organisaties doen mee.

Fontein en Waterpoort in de schijnwerpers

In Friesland staan onder meer de kinderhoofdenfontein bij het station in Leeuwarden, de Waterpoort in Sneek en gemeentehuis Crackstate in Heerenveen in de oranje schijnwerpers .

Daarnaast doen het Drachtster Lyceum, de protestantse kerk in Tjalleberd, de Mariakerk in Mantgum, het Lycklamahûs in Beetsterzwaag en de gemeentehuizen in Burgum, Drachten en Buitenpost mee aan de actie. In Drachten nemen ook schouwburg de Lawei en Museum Dr8888 deel.

Buiten Friesland, in Borger, kleurt het grootste hunebed van Drenthe oranje. Over de grens doen onder meer Times Square in New York en de Brandenburger Tor in Berlijn mee aan de campagne.

Nieuws

menu