Fries Verzetsmuseum verwijdert portret van dierenactivist uit tentoonstelling

De Vegan Streaker tijdens een van zijn acties. Foto: ANP

Het Fries Verzetsmuseum verwijdert een portret van dierenrechtenactivist Peter Janssen, beter bekend als de vegan streaker, uit de tentoonstelling ‘Vrijheid nu’. Janssen werd vorige week veroordeeld voor brandstichting bij een eendenslachterij.
Lees meer over
Leeuwarden

In de tentoonstelling vertellen elf Friezen met uiteenlopende achtergronden hun eigen verhaal over vrijheid. Janssen woonde enige tijd in Stiens. De aanleiding voor de verwijdering is de veroordeling van Janssen, zo meldt het museum.

In de tentoonstelling vertelde Janssen dat hij vindt dat mens en dier gelijke rechten hebben en dat hij bereid is zijn eigen vrijheid voor zijn activisme op te offeren. „Nu Janssen is veroordeeld voor een misdrijf waarbij de algemene veiligheid in gevaar is gebracht, vindt het museum zijn verhaal niet langer een geschikt uitgangspunt voor het gesprek over vrijheid”, stelt het museum.

Het portret van Janssen was eerder al onderwerp van discussie, toen waren onder andere boeren het er niet mee eens dat de dierenactivist een podium kreeg. In het tijdschrift Pig Business schreef Caroline van der Plas, oprichtster van de BoerBurgerBeweging, toen dat de emoties hoog oplopen. Boeren hadden volgens haar massaal e-mails naar het museum gestuurd om verhaal te halen.

Nieuws

menu