Filiaalleider deed zelf bommelding bij Lidl in Leeuwarden

FOTO GINOPRESS

De bommelding waardoor de Lidl aan het Willem Alexanderplein in Leeuwarden op 25 januari vorig jaar ontruimd moest worden, is gedaan door de filiaalleider. Dat bleek dinsdag tijdens de strafzaak tegen de man, een 37-jarige inwoner van Leeuwarden. Hij kwam zelf niet naar de zitting van de politierechter.
Lees meer over
Leeuwarden

Aanvankelijk wilde de Leeuwarder na zijn aanhouding niets verklaren, maar toen hij voor de derde keer werd verhoord gaf hij toe dat hijzelf het telefoontje had gepleegd waardoor zijn eigen winkel ontruimd moest worden. Dat was ook de bedoeling: hij wilde dat de politie kwam. Hij beweerde dat hij al een poos werd bedreigd door mannen van Oost-Europese afkomst.

Hij had verklaard dat hij „in blinde paniek” had gebeld naar de klantenservice van Lidl in het Noord-Hollandse Huizen. De telefoniste kreeg een man aan de lijn die, met een Oost-Europees accent, zei dat er in het filiaal in Leeuwarden een bom zou ontploffen. De melding werd serieus genomen en zowel de Lidl als de naastgelegen Aldi werden ontruimd.

De Leeuwarder had niet in de gaten dat het voor de politie een koud kunstje was om het toestel waarmee de bommelding was gedaan te traceren. Het bleek de filiaalleider zelf te zijn. De man werd op staande voet ontslagen. Zijn verhaal viel niet te controleren, vond officier van justitie Liselotte de Vroome.

Rechter Remco Jan Maring sprak van „hele kwalijke feiten”. Hij veroordeelde de Leeuwarder, overeenkomstig de eis, tot een werkstraf van 40 uur. Omdat het werkelijke motief vaag bleef, achtte de rechter het raadzaam om een stok achter de deur te hebben, in de vorm van een voorwaardelijke celstraf van twee maanden met een proeftijd van twee jaar.

Nieuws

menu