Fietsrave door Leeuwarden om aandacht te vragen voor mentale gezondheid van jongeren: 'Solidair beleid en meer perspectief'

Ongeveer honderd mensen fietsten vrijdagavond in een stoet door Leeuwarden om aandacht te vragen voor de mentale gezondheid van jongeren. De demonstratie ‘Fiets voor je Leven’ was goedgekeurd door de gemeente.

Rond de klok van zeven uur verzamelden de fietsdemonstranten op het Olderhoofsterkerkhof. Via onder meer het Zuidvliet, de Blokhuispoort en de Harlingerstraatweg fietsen de deelnemers een route van acht kilometer.

,,We willen aandacht vragen voor iedereen die er momenteel een beetje doorheen zit”, zegt organisator Diane Rienks. ,,Een solidair beleid en meer perspectief voor jongeren. Dit is echt dé manier van demonstreren. Lekker eropuit met zijn allen.”

Verkeersregelaars hielden een oogje in het zeil. Soortgelijke fietsdemonstraties werden eerder gehouden in Utrecht, Groningen en Amsterdam. Er werd vanavond in nog negen verschillende steden in Nederland op hetzelfde tijdstip gefietst.

Mentale gezondheid

De gemeente Leeuwarden hield de afgelopen tijd een enquête onder jongeren om te vragen naar hoe zij de coronatijd ervaren. Daaruit bleek dat vooral sociale contacten van de jongeren te lijden hebben gehad onder de coronabeperkingen van het afgelopen jaar. Ook de mentale gezondheid werd vaak genoemd. Bij de jongeren zijn er zorgen over het gebrek aan toekomstperspectief.

Lees ook | Leven minder leuk sinds coronacrisis: ‘Jongeren steeds somberder’


Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Video
Coronavirus
Instagram