Fietsoversteek bij Stationsweg in Leeuwarden is vernieuwd en weer open voor verkeer. Zo ziet de nieuwe situatie eruit

De Stationsweg is sinds woensdagavond weer open. Foto: Jaring Rispens

De herinrichting van de Stationsweg voor het NS-station in Leeuwarden is woensdagavond afgerond. De weg is weer open voor fietsers en auto’s.
Lees meer over
Leeuwarden

Het doel van de nieuwe situatie is het verminderen van het aantal fietsongelukken. De schuine fietsoversteek is vervangen door een haakse bocht: fietsers worden hiermee gedwongen om sterker af te remmen voordat ze de weg oversteken. De nieuwe bocht biedt ook betere zichtlijnen voor automobilisten, die voor het station maximaal 15 kilometer per uur mogen rijden.

Rode kleur

De oversteek heeft een opvallende, rode kleur bestrating gekregen. Op de huidige stenen is geen fellere tint mogelijk, liet projectleider Arjen Kammeraat eerder weten.

Facebook-reacties positief

De eerste reacties van weggebruikers zijn positief. ‘Het ziet er in ieder geval keurig uit. Hopelijk is het nu overzichtelijker voor iedereen’, schrijft iemand op Facebook. Een ander is vooral blij dat het fietspad de kleur rood heeft gekregen en daarmee duidelijker zichtbaar is. ‘Het is tenminste een duidelijk kleur. Die andere was zo licht dat ik me voor kon stellen dat het vaak niet als fietspad gezien werd.’ Weer een ander: ‘Overzichtelijk. Veel beter. En als iedereen zich aan de verkeersregels houdt, moet het goedkomen.’

De Stationsweg was vanaf 21 november afgesloten voor autoverkeer. De planning was dat de werkzaamheden tot vrijdag 16 december zouden duren, maar dat bleek door de vorst niet haalbaar. In eerste instantie wees de gemeente vrijdag op het recente van aannemer Jansma. Die aannemer viel om door problemen bij wegenklussen op de Ringweg N7 in Groningen. Dit was echter niet de oorzaak van de vertraging op de Stationsweg, aldus Marianne Reitsma van de gemeente.

Aantal aanrijdingen liep op

Vorig jaar werd in de gemeenteraad van Leeuwarden al aangedrongen op een herinrichting van de situatie. Het aantal aanrijdingen liep sinds de vorige herinrichting, in 2017, op. Dat bleek uit gemeentelijke cijfers. In de periode 2017-2021 werden er 21 ongevallen geregistreerd, in de periode 2014-2017 waren dat er met 6 een stuk minder.

Nieuws

menu