Ernstige corona-uitbraak op oncologische afdeling MCL

De hoofdingang van MCL. FOTO HOGE NOORDEN/JACOB VAN ESSEN

De oncologische verpleegafdeling in Medisch Centrum Leeuwarden is getroffen door ,,een ernstige corona-uitbraak”. Zes kankerpatiënten en elf medewerkers zijn positief getest op het virus.

,,Heel vervelend voor de patiënten en de medewerkers die het betreft. Voor deze patiënten is dit emotioneel zeer belastend”, reageert woordvoerder Frits Mostert. Of er patiënten of medewerkers ziek zijn van het virus, kan MCL niet zeggen.

MCL neemt strenge voorzorgsmaatregelen en heeft voor de afdeling een opnamestop tot 8 februari. Het ziekenhuis stelt alles in het werk om de oncologie-behandelingen zo goed mogelijk door te laten gaan, vervolgt Mostert. Vooralsnog lukt dat in het eigen ziekenhuis.

Geprobeerd wordt kankerpatiënten op andere afdelingen te plaatsen, bericht Mostert. Op de afdeling, waar nog één besmette patiënt ligt, wordt gewerkt alsof het een corona-afdeling is. De afdeling voor dagbehandeling en chemokuren is door timmerlui afgescheiden. Medewerkers dragen er maximale bescherming, waaronder FFP2-maskers. Alle medewerkers beginnen hun dienst met een sneltest.

Op de betreffende afdeling zijn alle patiënten en de afgelopen dagen werkzame medewerkers getest, zegt Mostert. Bron- en contactonderzoek moet uitwijzen hoe de uitbraak is ontstaan. Het is voor zover bekend de tweede uitbraak in het MCL. In juni werd een chirurgische verpleegafdeling getroffen. Daarbij testten vijf medewerkers en een patiënt positief.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Coronavirus