Ermelo: 'Veluwse aanpak' drugsdealers zorgt voor minder overlast

Arodi Buitenwerf

Het aanpakken van drugsdealers met dwangsommen zorgt voor minder overlast. Dat stelt de gemeente Ermelo, de eerste gemeente die die maatregel toepaste. Ook Leeuwarden hanteert dat middel sinds deze week.

Straatdealers aanpakken door middel van een ‘last onder dwangsom’. Burgemeester Sybrand Buma hanteert sinds vorige week dit systeem. Wordt een straatdeal betrapt, dan krijgt hij een waarschuwing. Dealt hij opnieuw dan moet hij (of zij) 5000 euro betalen. En bij iedere volgende keer opnieuw, tot een maximum van twintigduizend euro. Deze aanpak heet de ‘Veluwse aanpak’ omdat het voor het eerst werd toegepast in Ermelo en Putten.

Minder overlast

,,We hebben op dit moment geen aanwijzing dat er daadwerkelijk minder gedeald wordt. Maar onze bewoners hebben wel minder overlast, omdat het dealen minder zichtbaar is in het straatbeeld”, aldus woordvoerder Petra Obbes van de gemeente Ermelo.

In totaal heeft de gemeente Ermelo de maatregel achttien keer toegepast. Een keer werd een dealer voor de tweede keer betrapt en moest hij vijfduizend euro betalen.

Raadsvragen

Verplaatsing van de overlast door straatdealers naar andere gemeenten, heeft niet plaatsgevonden. ,,We hebben geen aanwijzingen dat de dealers naar een andere gemeente gingen. Over het algemeen zijn dealers trouw aan hun eigen gebied”, aldus Obbes.

Woensdag meldde de Leeuwarder Courant dat deze methode ook in Leeuwarder wordt toegepast. Verschillende raadsleden hebben vragen over de reden waarom Buma dit instrument toepast. En waarom de raad daarover niet van op de hoogte was gesteld. Binnenkort is er een debat over in de gemeenteraad.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden