Eis: achttien jaar cel voor doden Leeuwarder Chinees

Onderzoek aan de Gebrandyweg. FOTO JARING RISPENS

Als het aan Justitie ligt, moet een 26-jarige Chinees achttien jaar de cel in voor het doden van zijn 73-jarige huurbaas op de Gerbrandyweg in Leeuwarden.

De - eveneens Chinese - huurbaas werd op zestien juli vorig jaar onder een stapel kleding gevonden, zo’n twee weken na zijn dood. Hij had verschillende schedelbreuken. Enige tijd later werd de huurder gepakt door de politie. Justitie zegt een reeks bewijzen in handen te hebben die duiden op zijn schuld.

De verdachte huurde samen met een andere Chinees een kamer in de woning van de 73-jarige. De 26-jarige verbleef op dat moment illegaal in Nederland. Van hem is volgens Justitie DNA-materiaal gevonden ,,op een T-shirt van het slachtoffer, op een jas die deel uit maakte van de stapel kleding waaronder het slachtoffer lag en op een gordijn dat naast het lichaam lag van het slachtoffer.’’

Justitie gaat uit van ,,gekwalificeerde doodslag’’, ofwel een roofmoord. De verdachte zou namelijk ook nog ruim 5000 euro van de huurbaas hebben gestolen. De huurder had ineens veel geld. Zelf verklaarde hij dat hij dit had verdiend met werk. Justitie gelooft dit niet.

De huisbaas zou in de woonkamer zijn gedood en daarna naar de slaapkamer zijn versleept. De verklaringen van de medehuurder zijn belastend voor de verdachte. Hieruit kwam naar voren dat de huurbaas van het ene op het andere moment was verdwenen. Er zat een hangslot op zijn deur, terwijl de verdachte sporen zou hebben willen wissen.

Justitie: ,,Uit financieel onderzoek blijkt dat verdachte voor en na de moord aankopen heeft gedaan die mogelijk verband houden met het schoonmaken van het plaats delict, in de woonkamer.’’

Binnen enkele dagen tijd kocht hij ,,een grote hoeveelheid schoonmaakmiddelen, schoonmaakhandschoenen, tape, schoonmaakdoeken en vuilniszakken, waaronder 1 van 240 liter.’’ De verdachte verklaarde dat hij zijn eigen kamer wilde schoonmaken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden