Eindelijk weer naar school voor praktijkexamen: 'Thuis heb ik geen machines'

Na de basisscholen en de middelbare scholen werd maandag ook het onderwijs in de schoolgebouwen van mbo’s, hbo’s en universiteiten hervat. Studenten van het Friesland College kunnen door die versoepeling eindelijk weer op school verder met hun praktijkexamen.
Lees meer over
Leeuwarden

,,Ik heb de studenten gemist, maar de studenten hebben ons en de school ook gemist”, zegt vakdocent Johan de Boer van de opleiding creatief vakman. ,,Wij bouwen en maken. Daar hebben veel studenten thuis de faciliteiten niet voor.”

De studenten ronden deze week hun praktijkexamen af. De afgelopen weken moesten ze veelal thuis aan hun meubelstuk werken. ,,Dat was verschrikkelijk moeilijk”, zegt student Richard Moes. ,,We zijn hier acht weken niet geweest. Materiaal is niet het ergste probleem. Zonder machines kom je niet verder.”

De colleges en de lessen moeten tussen 11.00 en 15.00 uur of na 20.00 uur beginnen. Dat moet voorkomen dat studenten tijdens de spits gebruikmaken van het openbaar vervoer. In de bouwhal van het Friesland College kunnen studenten slechts een paar uur gebruik maken van het materiaal en de machines.

Student Duncan de la Porte baalt dat zijn examenjaar door het coronavirus voor een deel in het water viel. ,,Ik heb twee maanden korter gehad om te werken aan mijn eindproduct”, zegt hij. ,,Ik had het ook heel anders voor ogen gehad. Je energie slinkt wel als je twee tot drie maanden thuis zit.”

Nieuws

Meest gelezen