Einde nabij voor Zwarte Piet bij intocht Leeuwarden: 'Je kunt je ogen niet sluiten voor de veranderingen'

FOTO PRONEWS

De Sinterklaasintocht in Leeuwarden vindt dit jaar zonder Zwarte Piet plaats. Tenminste, als het aan Cees Anceaux ligt, de voorzitter van de Stichting Sinterklaas Intocht Leeuwarden. Hij komt nog voor de Sinterklaasintocht in november met een voorstel om het dit jaar zonder Zwarte Piet te doen.
Lees meer over
Leeuwarden

Anceaux zegt dit enkele dagen na het Black Lives Matters-protest in Leeuwarden in gesprek met de Leeuwarder Courant. ,,Ik zal voorstellen de intocht dit jaar anders in te vullen. Zonder Zwarte Pieten”, zegt Anceaux.

,,Kick Out Zwarte Piet heeft de politieke agenda bepaald. Daar kun je niet om heen”, vervolgt de voorzitter van de stichting die al jaren de intocht organiseert.

Maandag stelde Anceaux tegenover Omrop Fryslân nog dat Zwarte Piet dit jaar bij de intocht gewoon te zien zou zijn. Dit leidde tot een boel kritische reacties op social media. ,,Over de rol van Zwarte Piet zouden we dit jaar uitgebreid gaan discussiëren binnen SSIL. Maar door de uitbraak van het coronavirus hebben we een hele andere discussie. Komt er wel een intocht? En zo ja, hoe dan? Kan het, moet de intocht aangepast worden? Het zijn allemaal vragen waar we ons mee bezig houden.”

Koppeling met Zwarte Piet

De vraag over de toekomst van Zwarte Piet werd daardoor, volgens Anceaux, naar de achtergrond gedrongen. ,,Wij hebben de verplichting om een goede intocht te organiseren. En daarbij hebben we rekening te houden met meerdere partijen. De ondernemers die de intocht financieren en de dertigduizend bezoekers. Maar ook met de gevoelens die leven rondom Zwarte Piet.”

De discussie rond Zwarte Piet kreeg een nieuwe impuls door het Black Lives Matter-protest. ,,Ik snap niet dat de discussie rondom Zwarte Piet daaraan wordt gekoppeld. Dat de demonstraties overslaan van Amerika naar hier vind ik hartstikke goed. Maar de koppeling met Zwarte Piet?”

Conservatief

Tot nu toe sprak Anceaux zich niet zó duidelijk uit over de toekomst van Zwarte Piet bij de intocht in Leeuwarden als nu. ,,Als voorzitter van SSIL vertegenwoordig ik een wat conservatieve club, dat wist ik toen ik er in 2019 aan begon. En ik heb te maken met driehonderd vrijwilligers van wie een deel zegt te zullen stoppen als er iets verandert rondom Zwarte Piet.”

Toch zet Anceaux nu de stap tot een breuk met het verleden door met het voorstel te komen om Zwarte Piet te schrappen. ,,Je kunt je ogen niet sluiten voor de veranderingen. Mijn kleinkinderen zeggen ook tegen mij: ‘Opa stop nou toch eens met dat Zwarte Piet’.”

Politiek

Op het moment dat Anceaux zijn uitspraken over de toekomst van Sinterklaas’ assistenten doet, begint ook de politiek in Leeuwarden zich te roeren. De PvdA-wethouders Sjoerd Feitsma en Hein de Haan twitterden dinsdag tegen Zwarte Piet bij de Leeuwarder intocht. En Pal/GroenLinks en de PvdA bereiden samen een motie voor. ,,Als PvdA willen we geen intocht meer met Zwarte Piet”, aldus Dirk Visser van de PvdA. De motie van beide partijen wordt op 1 juli behandeld in de gemeenteraad.

Nieuws

menu