Eerste onbemande verkenningsvliegtuig voor Vliegbasis Leeuwarden rolt vandaag uit de fabriek in Verenigde Staten

Een Reaper van de British Royal Air Force in actie in Afghanistan. FOTO EPA/BRITISH MINISTRY OF DEFENCE

Het eerste Nederlandse onbemande verkenningsvliegtuig van het type MQ-9 Reaper rolt woensdag uit de fabriek in de Verenigde Staten. De Koninklijke Luchtmacht krijgt in totaal vier van zulke drones, ze komen op Vliegbasis Leeuwarden te staan.
Lees meer over
Leeuwarden

De zogeheten roll-out vindt plaats op de fabriek van GA-ASI in Poway in de Verenigde Staten. Daar is een vertegenwoordiging van Defensie aanwezig. Via een livestream (die begint om 18:30 uur) is de roll-out te volgen.

De crew die de Reaper vliegt, bestaande uit een vlieger en een sensor operator, hoeft tijdens een missie zelf niet aanwezig te zijn in het inzetgebied. Volgens Defensie voorziet de Reaper in een tekort op het gebied van tactische en operationele lucht-grond waarnemingscapaciteiten.

De drones zijn uitgerust met allerlei sensoren die vanuit de lucht informatie binnenhalen en doorgeleiden naar de bijbehorende grondstations. Er is nog discussie over of ze ook bewapend zullen worden.

De Reapers worden ingedeeld bij het 306 Squadron op vliegbasis Leeuwarden. De eerste periode na levering van de Reaper wordt daar gebruikt om te testen en evalueren. De drones worden eind dit jaar in Leeuwarden verwacht. De verwachting is dat het 306 Squadron in 2023 in staat is om de MQ-9 te opereren.

Met onderstaand filmpje kondigde de luchtmacht de komst van de Reaper woensdag aan:

Nieuws

Meest gelezen