Een 'winterkas-terras'. Mag dat nou wel of mag 't niet van de gemeente Leeuwarden?

Te koop: een winterkas-terras. Helemaal nieuw want gebruikt worden mag ‘ie niet van de gemeente Leeuwarden. Aldus Baukje de Vries van Paddy O’ Ryan.

Zo zou de 'winterkas-terras' eruit moeten zien.

Zo zou de 'winterkas-terras' eruit moeten zien. Foto: Marcel van Hoorn

,,De kas is te koop ja”, reageert Baukje de Vries maandagochtend. Voordat de horeca in oktober de deuren moest sluiten, waren veel ondernemers bezig om mogelijkheden te zoeken toch gasten te blijven ontvangen. Overdekte terrassen, uitbouwen: tal van mogelijkheden werden door verschillende ondernemers bedacht om meer mensen dan de maximaal dertig toegestane gasten binnen te kunnen ontvangen.

 ,,Ik zag de winterkas-terras voorbijkomen. In Maastricht wordt die al gebruikt, en ik moet zeggen: het is een plaatje om te zien”, vervolgt De Vries. De kas werd gekocht, een aanvraag bij de gemeente om de kas te mogen plaatsen voor de Ierse pub werd ingediend. ,,De gemeente heeft meerdere keren gezegd mee te willen denken met horecaondernemers om deze moeilijke tijd door te komen. En dat is tot nu toe ook gebeurd”, vertelt De Vries verder.

Past niet in het straatbeeld

Groot was dan ook de verbazing toen vrijdag een ambtenaar van de gemeente Leeuwarden contact zocht met De Vries. ,,Ik kreeg te horen dat de kas niet geplaatst mocht worden. De kas zou namelijk niet in het straatbeeld passen, was het argument.” 

En dus plaatste De Vries een bericht op internet waarin de kas weer te koop werd aangeboden. Vergezeld van de sarcastische opmerking ‘wij denken met u mee in deze barre tijden’, verwijzend naar de gemeente Leeuwarden. 

Wethouder Economische Zaken Friso Douwstra kondigt in een reactie aan met Baukje de Vries om de tafel te gaan zitten. Douwstra was niet op de hoogte van de afwijzing. ,,Er is ook nog geen officiële weigering geweest en ik ken de complete aanvraag nog niet.”

Op de vraag hoe de mededeling aan De Vries zich verhoudt tot eerdere uitspraken van Douwstra dat hij ‘de horeca wil helpen waar kan’, reageert hij als volgt. ,,Zodat ik het signaal kreeg dat dit zo gebeurd is, ben ik er ingedoken. En daarom ga ik ook het gesprek met De Vries aan. En natuurlijk willen we alles doen om de horeca te helpen. Maar dat alles hangt natuurlijk wel samen met de regels die er zijn.” Dat de terraskas niet in het straatbeeld lijkt te passen, wat als argument voor de weigering werd gegeven, kan vele oorzaken hebben volgens Douwstra. ,,Dat kan met de tijdelijkheid te maken hebben, met de nagelvastheid van het object of andere normen. Dat moet ik nog even uitdiepen.”

Belangstelling

En of de terraskas er na het gesprek tussen Douwstra en De Vries alsnog komt? Dat blijft nog even de vraag. De belangstelling van kopers voor de kas is in ieder geval groot. Aldus Baukje de Vries.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden