Een ondergrondse woonplaats, hoe bijzonder is dat? En wat gebeurt er met de bewoner?

FOTO TWITTER / HANDHAVING LEEUWARDEN

Een gekke vondst voor handhaving Leeuwarden vorige week: in een betonnen buis ontdekten de handhavers een ondergrondse woonplaats. Hoe bijzonder is zoiets? En wat gebeurt er met de bewoner in dit soort situaties?
Lees meer over
Leeuwarden

Lees ook | Handhaving ontdekt ondergrondse woonplaats in bosschages in Leeuwarden

In de bosschages bij de Wielerbaan in Leeuwarden zat de woonplaats verscholen. De tunnel stond vol met spullen en afval en was ernstig vervuild, zo stelde de handhaving. Door die vervuiling en de kou waren de leefomstandigheden „erg zorgelijk” te noemen.

Martje Yntema is onderdeel van het speciale ACT-team van GGZ Friesland, VNN en Zienn, een zorgteam dat dak- en thuislozen met meervoudige problematiek probeert te helpen en legt uit. Het team werd na de vondst van de ondergrondse woonplaats ingeschakeld.

Hoe bijzonder is de vondst van zo’n woonplaats?

„Dit maken we niet altijd mee. Wat we vaak zien is dat mensen ergens provisorisch kamp maken: in een oude keet, een tent. Het wisselt echt hoe uitgebreid het is. In sommige gevallen zie je dus dat mensen er een soort huis van maken en veel spullen verzamelen, maar dat vaak zal je zien dat het een slaapzak en een tentje is, bijvoorbeeld.”

Wat gebeurt er vervolgens met de spullen in zo’n ‘huis’?

„Deze persoon had natuurlijk best wat verzameld en we hebben met handhaving en politie de afspraak dat - als ze dingen in het bos vinden - ze eerst ons inschakelen. Wij proberen dan in contact te komen met de bewoner om hem of haar te bewegen ergens anders te gaan wonen. Dus als handhavers of politie meldingen krijgen, nemen ze normaliter eerst contact met ons op. Het is wel zo dat handhaving op een gegeven moment een grens stelt dat de spullen weg moeten zijn, dat is logisch.”

En de bewoner?

„Ons aanbod aan de bewoner is meestal, op korte termijn, nachtopvang en later eventueel andere begeleiding. Maar je ziet toch dat niet iedereen daar gehoor aan geeft en dat wil. Soms kiezen mensen er echt voor om op zo’n manier te gaan leven. Overal waar je woont heb je namelijk regels, bij ons zijn dat wel niet ontzettend veel regels, maar alsnog geeft dat voor sommige mensen zoveel stress dat ze ervoor kiezen om zo te gaan wonen. Idealiter, als ze een hutje op de hei zouden hebben, zouden de meeste mensen daarvoor kiezen, maar in de stad heb je voorzieningen en daar zijn ze wel op aangewezen.”

Zijn er plaatsen waar zo wonen wel is toegestaan?

„In Nederland is wildkamperen niet toegestaan, alleen in sommige gemeenten is wonen op onconventionele plaatsen toegestaan. Een heel enkele keer wordt dit ook in Leeuwarden toegestaan, maar op het moment zijn er geen vaste gedoogplekken. In Súdwest-Fryslân zijn er wel her en der wat bootjes en ook in de rest van de provincie zijn ze wel aan het kijken van: ‘Waar kunnen we voor deze mensen een plek vinden?’. We denken wel creatief mee, het is dus zeker niet zo dat mensen in een woning moeten. Maar toch zal je altijd zien dat mensen dan zo’n tunnel nog liever kiezen. Daar hoeven ze minder rekening te houden met mensen om hun heen, dat gevoel van vrijheid, dat is vaak het belangrijkste.”

Nieuws

menu