Een maand cel voor kluisdief uit Leeuwarden. Inbraak? 'De deur stond wagenwijd open'

Rechtbank Leeuwarden. FOTO LC/ARODI BUITENWERF

Voor de diefstal van een kluis uit een bedrijfspand aan de Schrans in Leeuwarden is een 48-jarige inwoner van Leeuwarden maandag door de politierechter veroordeeld tot een celstraf van een maand, plus drie maanden voorwaardelijk.
Lees meer over
Leeuwarden

De Leeuwarder had de kluis in de nacht van 4 juli vorig jaar samen met twee handlangers gestolen. Tegen rechter Klaas Bunk zei hij dat hij vond dat hij zich niet echt schuldig had gemaakt aan een inbraak. „De deur stond wagenwijd open”, aldus de verdachte. Hij gaf de rechter wel gelijk op diens opmerking dat een kluis stelen ook niet mag.

Een 21-jarige medeverdachte, ook een Leeuwarder, had het pand voor de inbraak al „afgelegd”. Hij had de kluis op zijn scooter vervoerd. De mannen hadden de kluis op een steekkar uit het pand gereden. Er zaten een pinpas, wat papieren en een laptop in de kluis. Bij de flat waar een van de verdachten woont, hadden ze de kluis begraven.

Na de diefstal had de politie camerabeelden vrijgegeven. De 21-jarige zit momenteel een forse straf uit. Op 10 juli kreeg hij 2,5 jaar cel voor een groot aantal inbraken in zijn woonplaats, Dokkum en Grootegast. De kluisroof had eigenlijk toen al meegenomen moeten worden, vond officier van justitie Liselotte de Vroome. Zij eiste een schuldigverklaring zonder strafoplegging. Bunk volgde de eis.

De 21-jarige heeft het volgens eigen zeggen helemaal niet zo slecht in de PI Leeuwarden. Daar heeft hij structuur en stabiliteit. De andere verdachte zit momenteel ook een straf uit. Hij is een goede bekende van justitie, zijn strafblad telt 24 pagina’s. Net als zijn jongere medeverdachte wil hij zijn leven beteren en in behandeling gaan. Het is niet bekend wanneer de derde kluisdief voor de rechter moet verschijnen.

Nieuws

menu