De bewoners van Camminghaburg in Leeuwarden hadden een kasteel vol kussentjes en gouden munten

De bewoners van de Leeuwarder Camminghaburg bezaten enorm veel munten en kussentjes. Dit blijkt uit een inventarislijst uit 1571. Die is handig voor nieuw historisch onderzoek naar het kasteel.

 Plaatjes cambuur cammingha leeuwarden Elkien HCL.� 
Verslaggever Leeuwarden en Fries Erfgoed
Leeuwarder Courant <http://www.lc.nl/>
Telefoon 058-2845403 Email:�erwin.boers@lc.nl <mailto:erwin.boers@lc.nl> Of:�
stad@lc.nl <mailto:zuid@lc.nl> Twitter: @LC_erfgoed 
<http://twitter.com/LC_erfgoed>

Plaatjes cambuur cammingha leeuwarden Elkien HCL.� Verslaggever Leeuwarden en Fries Erfgoed Leeuwarder Courant <http://www.lc.nl/> Telefoon 058-2845403 Email:�erwin.boers@lc.nl <mailto:erwin.boers@lc.nl> Of:� stad@lc.nl <mailto:zuid@lc.nl> Twitter: @LC_erfgoed <http://twitter.com/LC_erfgoed>

Onvoorstelbaar veel kussens slingerden er rond in de vele vertrekken van de Leeuwarder Camminghaburg. Ze waren geborduurd met adellijke familiewapens, maar ook met rozen en allerlei heiligenafbeeldingen. Het ging bijvoorbeeld om een ‘old kussen van Jhesus Maria’ en zeven ‘legwercks kussenen met Kammingha ene Heremawapen’. Ook was er een kussen waar ‘Sint Juriaen met Lijauckema wapens op staen’.

Dit blijkt uit de inventarisbeschrijving van het kasteel uit 1571. Dit document werd opgemaakt nadat Minne in januari van dat jaar was overleden. Het bevat een schat aan informatie over alle spullen en kostbaarheden die op het slot werden bewaard. Dit is razend interessant voor het huidige onderzoek van archeologen en historici. Afgelopen winter werden veel voorwerpen gevonden in afvalkuilen en grachten aan de rand van het slot bij het Cambuursterpad.

Dat er een inventaris bestond, was geen geheim, maar het kriebelige handschrift viel moeilijk te lezen. Amateurhistoricus Jan Post zette de hanenpoten afgelopen maand om in een leesbare tekst, die nu voor iedereen te lezen valt op de website van het Historisch Centrum Leeuwarden. Post verrichtte zijn klus op verzoek van Tom Sandijck, die voor de werkgroep archeologie van Aed Levwerd probeert om de historie kasteel beter in kaart te brengen.

 

De Cammingha’s behoorden 450 jaar geleden tot de rijkste en machtigste families van Friesland. Ze bezaten vele pronkhuizen, maar bleven ook gehecht aan hun ouderwetse Camminghaburg. Ondanks zijn eenvoudige uiterlijk was dit kasteel eind zestiende eeuw volgestouwd met kostbaarheden, zo blijkt uit de Nederlandstalige inventaris. Het stikte er van het goud en zilver. Minne bewaarde zijn duurste spullen in enkele ‘spientkens’.

,,Inmiddels weet ik dat een spientken een kastje was’’, zegt Sandijck. Naast Minnes bed stond zo’n kastje, maar ook in verschillende woonvertrekken waren spientkens te vinden, gevuld met gouden munten en penningen uit vele landen. Ze hadden mooie namen: denk bijvoorbeeld aan rosenobels, pistoletten, angelotten, knapkoeken en ‘keijsers kronen’.

 

Rond 1571 had de muntenverzameling van Minne een geschatte waarde van ‘3126 florijnen, 18 stuivers en 1 blanck’, aldus de beschrijving. Wie zoiets bezat, was ongetwijfeld schatrijk. Het leuke is dat de archeologen in de grachten ook een gouden munt hebben gevonden. Mogelijk is die in de verzamelingslijst nog terug te vinden.

Wapentuig was er ook. Op de Camminghastate werden ‘drie harnaschen’ met ringenkraag bewaard, evenals drie hellebaarden en drie zwaarden. Verder wordt er melding gemaakt van een enorme hoeveelheid meubels, lakens, gordijnen, tapijten en allerlei gebruiksvoorwerpen. Er werd een duidelijk onderscheid gemaakt tussen vrouwen- en mannenstoelen.

Sandijck gaat de komende tijd op zoek naar kenners die meer kunnen vertellen over alle munten, meubels en andere kasteelspullen. Wie mee wil helpen, kan zich melden via stad@lc.nl .

 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden