Echt zwemmen met virtuele dolfijnen: Leeuwarder succestherapie

Het is een gek gezicht. In een doorzichtig waterbassin achter de Leeuwarder schouwburg dobbert een man, die het contact met de echte wereld een beetje kwijt is. Al watertrappelend kijkt hij om zich heen, maar hij ziet zijn omgeving niet. Zijn ogen zijn verborgen achter een masker. Dit is een virtual reality-bril.

Wie dit apparaat opzet, ziet van alle kanten dolfijnen, die rustig voorbij zwemmen. Ze kwebbelen gezellig en af en toe komt er een duiker in beeld. Het is een serene en vrije wereld, waar alle stress van het dagelijkse leven heel ver weg lijkt.

Klik hier voor een voorproefje.

Onverwacht succes

De ervaring is bedacht door the Dolphin Swim Club, een initiatief van de Friese kunstenares Marijke Sjollema. Hoewel de beelden vooral als kunst waren bedoeld, bleken ze een onverwacht succes in de gezondheidssector. Sinds 2015 hebben allerlei groepen mensen er baat bij gevonden. Autistische kinderen bijvoorbeeld, maar ook volwassenen met angststoornissen en dementerende ouderen.

Volgens de initiatiefnemers is de dolfijnenervaring al in meer dan duizend ziekenhuizen en zorginstellingen wereldwijd toegepast, bijvoorbeeld bij Stanford University in Californië. De waterdichte VR-bril is ontwikkeld in samenwerking met Benno Brada van Philips.

,,Het is heel rustgevend’’, legt Sjollema uit. De beelden zijn zelf al heel ontspannend, terwijl het warme water dit gevoel nog eens versterkt. ,,Mensen reageren er verschillend op. Autistische kinderen vinden het bijvoorbeeld belangrijk dat er een duiker in beeld is, hebben we gemerkt. Daarom is die ook in de film verwerkt.’’

,,De film wordt ook ingezet bij brandwondtherapie’’, vertelt ze. ,,Mensen moeten dan telkens dezelfde oefeningen doen. Die zijn heel pijnlijk en ook een beetje saai. Met deze film heb je een leukere ervaring en ga je onwillekeurig een beetje meebewegen.’’

Lees ook: Hoe een virtuele dolfijn tegen echte pijn kan worden ingezet (LC+)

Grote toeristenindustrie

De Rabobank haalde de waterbak met VR-brillen voor één dag naar Leeuwarden om haar leden kennis te laten maken met nieuwe technologieën uit Friesland. Tientallen leden schreven zich in om zelf met hun zwembroek of -pak een tijdje in het water te dobberen met de VR-bril op. De bank nodigde ook andere technologiebedrijven uit, die bijvoorbeeld lieten zien hoe je met denkkracht een voorwerp kunt bewegen, of hoe je met digitale spelletjes therapie kunt geven.

De dolfijnen in de film zijn met vernieuwende technieken gefilmd in de Rode Zee, op een plek waar de bodem het licht goed weerkaatst. Zwemmen met dolfijnen is op zich een bekende therapie, benadrukt Sjollema: ,,Heel veel mensen willen dat een keer in hun leven doen.’’ Daar is een grote toeristenindustrie door ontstaan, die belastend is voor het milieu en voor de dieren zelf. Er bestaan zelfs therapieën waar mensen voor 10.000 euro naar de Antillen worden gevlogen. ,,Dat is met onze therapie niet meer nodig.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Video