Vastgoedman Jaap Hoekstra kocht het oude postsorteercentrum, Zalen Schaaf en De Fabriek en steekt miljoenen in verduurzaming: waarom doet hij dat?

De Fabriek, het oude postsorteercentrum en Zalen Schaaf: drie voorbeelden van unieke panden in Leeuwarden die vastgoedondernemer Jaap Hoekstra kocht en herontwikkelde. Met veel aandacht voor duurzaamheid.

Jaap Hoekstra bij het oude Postsorteercentrum in Leeuwarden. Een van de panden die hij kocht en nu verhuurklaar maakt.

Jaap Hoekstra bij het oude Postsorteercentrum in Leeuwarden. Een van de panden die hij kocht en nu verhuurklaar maakt. Foto: Niels Westra

,,Kijk dit is de balie van de provincie die hier ook een paar jaar gezeten heeft. En hier, hier komen planten te hangen, een soort urban jungle . En het beton, dat moet zichtbaar worden, wij gaan voor dat brutalisme, het omarmen van het ruige.”

Vastgoedondernemer Jaap Hoekstra staat bij de entree van het voormalige postsorteercentrum (15.000 vierkante meter) aan de Snekertrekweg in Leeuwarden, dat sinds vorig jaar in zijn bezit is. Stap voor stap wil hij het verduurzamen en verhuren. LF2028 en Keunstwurk hebben al ruimte in het pand dat de spil moet worden in het nog te ontwikkelen Spoordokgebied naast het rangeerterrein.

,,En in de kelder oefenen nu muzikanten. Als het aan mij ligt, komt er ook een horecaondernemer in en op het dak zou ik graag een terras willen.”

Stationskwartier, zo heeft Hoekstra het oude postsorteercentrum genoemd. Het kolossale pand biedt ruimte aan culturele instellingen en het is de bedoeling dat het een bruisend centrum wordt met start-ups en andere bedrijven.

‘Het is aan mij om er iets aantrekkelijks van te maken’

De naam van Jaap Hoekstra dook onlangs op in de discussie rond de toekomst van Zalen Schaaf. Samen met Martin de Maa is het Hoekstra die Zalen Schaaf koopt van de gemeente, zodat Annemarie Lindeboom en Liselot Jaspers Focks zich kunnen toeleggen op de ontwikkeling van het culturele centrum.

En Hoekstra is ook de man achter De Fabriek op bedrijventerrein De Zwette. Het oude postsorteercentrum, Schaaf en De Fabriek krijgen of hebben een cultureel-maatschappelijke functie. ,,In 2005 heb ik echt de stap naar het vastgoed gemaakt, daarvoor was ik voornamelijk bezig met een autobedrijf. Maar vastgoed wekte mijn interesse en nadat ik een eerste pand kocht, ging het balletje rollen.”

Zoals er meer dan tien jaar gesproken is over de toekomst van Zalen Schaaf, heeft ook het voormalige postsorteercentrum jarenlang te koop gestaan. De provincie betrok het tijdens de verbouwing van het provinciehuis, daarna was er leegstandsbeheer door Carex. Een koper werd niet gevonden, totdat Jaap Hoekstra het kocht.

,,De locatie is super, het is hartje stad. De vraag is dan wat de voor- en nadelen zijn en hoe je het fossielvrij maakt. Het is aan mij om er iets aantrekkelijks en duurzaams van te maken. En misschien ben ik wel afwijkend. De grote institutionele beleggers zien zo’n pand als dit niet zitten. Er moet te veel aan gebeuren, te veel geld ingepompt worden.”

Meer kwijt aan duurzaamheid dan aankoop

Duurzaamheid is uitgangspunt bij iedere aankoop die Hoekstra doet. Op bedrijventerrein De Zwette heeft hij meerdere panden gekocht, verduurzaamd en in de verhuur gezet. ,,Mijn horizon moet ver leggen, anders kan het niet uit. De investering in verduurzaming is hoger dan de aankoop van de panden. Mijn huurders betalen minder voor het energieverbruik, maar wel een investeringsvergoeding naast de huur. Die kan ik gebruiken om af te schrijven en te investeren. De norm om een investering in pak ’m beet vijf jaar terug te verdienen, heb ik nooit gehad. Dat kan ook niet.”

Een voorbeeld van de werkwijze is De Fabriek, nu een (creatief) bedrijvencentrum op De Zwette. Het was een oude sociale werkplaats van 6000 vierkante meter uit 1967. ,,Ik kocht het in 2013 voor 1,1 miljoen euro. Daarna heb ik er voor 1,8 miljoen euro aan verspijkerd. Het van een energieslurper naar een pand met energielabel A gebrachte pand levert nu energie op.”

Een half jaar is Hoekstra nu bezig in het oude postsorteercentrum. Twee verdiepingen worden momenteel verhuurklaar gemaakt, en stap voor stap zal de rest van de 15.000 vierkante meter volgen. En ondertussen kocht hij ook nog Zalen Schaaf.

,,Dat was toeval. Het parkeerterrein hier werd gebruikt voor de opnamen van een film. Ik stond daar wat over te praten met evenementenorganisator Jan Gaastra en die vertelde over de plannen voor Zalen Schaaf. Hij was betrokken bij de plannen van Annemarie Lindeboom en Liselot Jaspers Focks. Van het een kwam het ander. Ik raakte met hen in gesprek en dacht: hé, deze plannen zijn goed voor Schaaf. Dus ben ik er met een partner ingestapt. Wij kopen het, verduurzamen en verbouwen het en Agora (zoals het initiatief van Lindeboom en Jaspers Focks heet, red.) gaat het exploiteren.”

Kwaliteit maken en toevoegen

Verduurzaming in plaats van snel geld. Mooie dingen creëren in plaats van makkelijke panden kopen: De Fabriek, het oude postsorteercentrum en Schaaf zijn voorbeelden van hoe Hoekstra te werk gaat. ,,Kwaliteit maken en toevoegen, dat is wat ik belangrijk vind. En ik ben ondernemend van aard.’’

,,Ambities? Ik vind het leuk als mijn vriendin en kinderen trots op me zijn. Nu ben ik in de positie dat ik alles mag en kan doen wat ik wil, ik hoef geen verantwoording af te leggen. En een laag rendement? Dat is geen probleem. Succes zit in meer dan alleen het geld dat je ermee verdient.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Duurzaamheid
Instagram