Dromen komen uit in Dreamfabryk

De Dreamfabryk helpt mensen met weinig of geen financiële armslag om hun dromen uit te laten komen. Vorige week ging de vestiging in Leeuwarden open.

Francisca te Bück (links) verwezenlijkte haar droom bij Trèske Heere (rechts).

Francisca te Bück (links) verwezenlijkte haar droom bij Trèske Heere (rechts). FOTO MARCHJE ANDRINGA

Francisca te Bück rondde haar traject dit jaar af. ,,Toen ik hier kwam had ik niet een specifieke droom. Door gezondheidsproblemen zat ik de hele dag thuis en in een vicieuze cirkel waar ik niet uitkwam. Ik wilde weer een doel hebben. Je gaat kijken naar dingen die je wel kan in plaats van de dingen die je niet kan. Mijn doel was om vrijwilligerswerk te verrichten. Het voelt super nu ik dat doe bij het buurtservicepunt, je leven krijgt hierdoor weer zin.”

,,Bij de Dreamfabryk gaat het om toegankelijkheid”, zegt Trèske Heere, initiatiefnemer, oprichter en directeur van stichting Opdynpaad en mede-oprichter van de Dreamfabryk. Bij het programma Opdynpaad wordt door middel van vijf stappen gewerkt aan het realiseren van de droom van de deelnemer.

Eigen keuzes maken

Volgens Heere en mede-oprichter van de Dreamfabryk Martine Zuidewind is het belangrijkste doel dat mensen hun eigen keuzes gaan maken. Dit zorgt voor extra motivatie om toe te werken naar wat mensen werkelijk willen. De Dreamfabryk is volgens Heere en Zuidewind de gelegenheid om erachter te komen wat je droom is en hoe je die kunt bereiken. ,,We hebben voor de Dreamfabryk een plek midden in de maatschappij gekozen en dit heeft een positieve invloed. Mensen komen binnen en geven positieve reacties.”

Het programma Opdynpaad wordt gesteund door het project Van Schulden naar Kansen van verzekeraar Aegon. Het bedrijf wil, volgens Heere, zestig Opdynpaad-trajecten steunen voor Leeuwarders met weinig of geen financiële armslag.

Filmproducent Biruk Tesfaye (51) zit momenteel zes maanden in het traject. ,,Ik ben begonnen om me voor te bereiden op de lancering van mijn film.” Deze speelfilm maakte Tesfaye dertig jaar geleden in Ethiopië. Het netwerk van Opdynpaad is ingezet om hem te helpen bij het waarmaken van zijn droom.

Zo heeft hij hulp gekregen van een andere deelnemer die veel verstand heeft van social media. Tesfaye: ,,Opdynpaad helpt mij om mijn droom te vervullen, bij Opdynpaad vullen ze het gat tussen een droom hebben en die waarmaken.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden