Drie neven versperden fietspaden bij Koarnjum en Jelsum met takken en boomstronken en beroofden vervolgens fietsers

De rechtbank in Leeuwarden. Foto: LC/ Marije Geertsma

De daders van de straatroven bij Koarnjum en Jelsum, in januari en februari vorig jaar, zijn donderdag door de rechtbank veroordeeld tot werkstraffen en een maand voorwaardelijke jeugddetentie. De jongens zijn volgens de rechtbank ook door hun familie gestraft.
Lees meer over
Leeuwarden

De twee 18-jarige jongens uit Leeuwarden en Britsum zijn neven van elkaar. Destijds waren ze minderjarig. De zaak van een derde verdachte, ook een neef en eveneens minderjarig, zal worden gedaan door de rechtbank in Lelystad, het arrondissement waar de jongen woonachtig is.

De jongens hebben op het fietspad tussen Leeuwarden en Stiens twee fietsers beroofd. Het eerste slachtoffer, een 34-jarige Leeuwarder, reed ‘s avonds zijn fiets kapot op takken en boomstronken die bij Koarnjum op een donker gedeelte van het fietspad waren gelegd.

De man werd vervolgens door een aantal gemaskerde personen mishandeld en beroofd van zijn telefoon en portemonnee. Een paar weken later, op 18 februari, overkwam een 22-jarige man uit Jelsum exact hetzelfde. Hij stapte van de fiets omdat op het fietspad, deze keer bij Jelsum, takken en boomstronken lagen. Drie personen met maskers op kwamen uit de struiken tevoorschijn en roofden de portemonnee en telefoon van de man. Hij werd ook mishandeld.

Slachtoffers maakten ‘angstaanjagende momenten’ mee

De bankpas van de Jelsumer werd vervolgens gebruikt bij een geldautomaat in Leeuwarden. Op de camerabeelden waren drie personen zichtbaar. De jongen uit Britsum is betrokken geweest bij beide overvallen, de verdachte uit Leeuwarden deed mee aan de laatste overval. Volgens de rechtbank hebben de slachtoffers „angstaanjagende momenten” meegemaakt.

Een van de slachtoffers kreeg opnieuw klappen en werd met de dood bedreigd toen hij achter de overvallers aan ging. Volgens de rechtbank heeft de familie van de jongens haar verantwoordelijkheid genomen en zijn ze gestraft. Ze functioneren momenteel beiden goed op school en thuis. De Leeuwarder kreeg een werkstraf van 80 uur, de andere verdachte moet 120 uur gratis werken.

Aan de voorwaardelijke jeugddetentie koppelde de rechtbank een proeftijd van twee jaar. De straatroven waren vlakbij de locatie waar in dezelfde periode, op 23 februari 2020, het levenloze lichaam van Karin Grijpstra werd aangetroffen. Al gauw ging het gerucht dat er een verband zou zijn tussen de berovingen en de dood van Grijpstra. Dat bleek achteraf niet zo te zijn.

Nieuws

Meest gelezen