Drie jaar cel geëist tegen vader die zoon met mes probeerde te steken in Langezwaag

De rechtbank in Leeuwarden

De rechtbank in Leeuwarden FOTO LC

Tegen een 49-jarige inwoner van Leeuwarden is dinsdag drie jaar cel geëist. Op 3 december vorig jaar zou de man in een woning aan de Hegedyk in Langezwaag zijn zoon hebben aangevallen met een mes.
Lees meer over
Leeuwarden
Opsterland

Officier van justitie Rick Janssens beschouwt de aanval met het mes als een poging tot moord. De verdachte, destijds woonde hij in Heerenveen, zou buiten zinnen zijn geweest omdat zijn zoon geweigerd zou hebben hem geld te lenen. Eerder die avond zou de jongste zoon zijn vader ook al geld hebben geleend. De man zou gokverslaafd zijn en zou zijn zoons vanuit het casino hebben gebeld.

De vader had de oudste zoon via de telefoon met de dood bedreigd. „Als ik thuis kom, gaat een van ons naar het ziekenhuis en een de gevangenis in. Jij gaat dood of ik ga dood.” Uit voorzorg had de zoon een mes onder een kussen van de bank verstopt. Bij binnenkomst in de woning in Langezwaag zou de vader meteen een mes uit een keukenla hebben gegrist, waarmee hij zijn zoon te lijf wilde gaan.

Zoon dacht dat laatste uur had geslagen

In de schermutseling die volgde, raakte de zoon gewond aan de onderarm en werd een pees in zijn hand doorgesneden. In een door hemzelf op de zitting voorgelezen slachtofferverklaring zei de zoon dat hij dacht dat zijn laatste uur had geslagen. In eerste instantie wilde hij geen aangifte doen. Toen hij merkte dat zijn vader zijn problemen – hij zou ook teveel drinken – niet in wilde zien, had hij alsnog aangifte gedaan. „Ik weet dat je hulp nodig hebt”, aldus het slachtoffer.

Volgens de verdachte is zijn zoon een leugenaar en hebben zijn twee zoons en zijn ex-vrouw hun verhalen op elkaar afgestemd. Behalve drie jaar cel eiste de officier een contactverbod voor de oudste zoon en een locatieverbod voor de woning in Langezwaag. Per overtreding van een van die verboden zou de verdachte twee weken naar het gevang moeten, met een maximum van zes maanden.

De Leeuwarder rechtbank doet op 22 september uitspraak.