250 wetenschappers naar conferentie over taalvariatie in Leeuwarden

FOTO LC

Van woensdag tot en met vrijdag zullen ruim 250 wetenschappers in Leeuwarden in gesprek gaan over taalvariatie en -veranderingen.

Taalwetenschappers uit 34 verschillende landen gaan in discussie over empirische, methodologische en theoretische kwesties over variatie en verandering binnen taal, tijdens het congres dat officieel The International Conference on Language Variation in Europe (ICLaVE) heet. Het symposium wordt beschouwd als een van de belangrijkere binnen de taalwetenschap.

Uiteenlopend

Minderheidstalen -waaronder het Fries en bijvoorbeeld Baskisch en Catalaans- komen daarbij ruimschoots aan bod. In drie dagen tijd passeren verder onder andere lezingen, panels en posterpresentaties de revue.

Een van de hoofdsprekers is Meredith Tamminga. Zij is directeur van Language Variation and Cognition Lab aan de universiteit van Pennsylvania. Dit instituut wordt gezien als belangrijkste onderzoeksorgaan op het gebied van taalvariatie.

Tamminga heeft Friese wortels, haar grootouders van beide kanten vertrokken na de Tweede Wereldoorlog vanuit Friesland naar Canada.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden