Weefseldonatieprofessional moet in het MCL tekort aan afgestane hoornvlies, huid en hartkleppen keren

Intensivist Rik Gerritsen op de IC in het MCL. FOTO MCL

Het Medisch Centrum Leeuwarden zet vanaf 1 juli avond-, nacht- en weekendhoofden en donatiecoördinatoren in om het tekort aan weefseldonaties tegen te gaan.
Lees meer over
Leeuwarden

Volgens MCL is er een groot tekort aan weefseldonaties. Het gaat dan om hoornvlies, huid, bot- en peesweefsel en hartkleppen. Jaarlijks zijn er in het Leeuwarder ziekenhuis tussen de vijftig en zestig overledenen van wie weefsel wordt afgestaan. De weefseldonatieprofessionals kunnen dit aantal mogelijk verhogen, hoopt MCL.

Anders dan bij orgaandonatie wordt aan het afstaan van weefseldonatie tot nog toe minder aandacht besteed in het MCL. De dienstdoende arts-assistent moet in avonden en weekenden bij een overlijden de procedure er geregeld bij doen. Aan familie moet toestemming worden gevraagd voor weefseldonatie. Dat is een tijdrovende en belastende onderneming, waardoor er nogal eens van af wordt gezien, geeft intensivist Rik Gerritsen aan.

Met de inzet van een specifieke functionaris kunnen potentiële donoren eerder herkend worden, verwacht Gerritsen. De inzet van weefseldonatieprofessionals gebeurt in eerste instantie bij wijze van proef. Volgens Gerritsen is er landelijk sprake van een tekort en is het MCL het eerste ziekenhuis dat start met een dergelijke proef.

Nieuws

Meest gelezen