Dit is de nieuwe state-of-the-art radar van de Koninklijke Luchtmacht

Uitgerekend bij schroothandel Van der Meulen in Leeuwarden is maandagmiddag de nieuwe Smart-L-radar van de Nederlandse Luchtmacht aan wal gezet. Het peperure high-tech systeem werd per schip van Hengelo naar Leeuwarden gevaren en wordt maandagavond over de weg naar Wier vervoerd, waar hij dinsdag wordt geïnstalleerd.
Lees meer over
Leeuwarden

De komst van de nieuwe radar betekent het einde van de karakteristieke radarbol in Wier, die na 43 jaar verouderd is. Vijf jaar werkte Thales uit Hengelo aan het nieuwe systeem. Een miljoenenopdracht van het Ministerie van Defensie.

De grondgebonden radar. Nederland heeft er twee voor het geval er één uit mocht vallen. Het helpt het luchtruim beschermen tegen vijandelijke vliegtuigen, raketten en drones. De radar is voorzien van de nieuwste technieken, waarbij is voortgeborduurd op de radars die de fregatten van de Nederlandse, Engelse en Italiaanse marine reeds gebruiken.

Bescherming tegen weersinvloeden is door het nieuwe ontwerp ook niet meer nodig. Vandaar dat de koepelvorm verdwijnt. De radar wordt in Wier eerst uitvoerig getest, voordat hij operationeel wordt ingezet.

Nieuws

Meest gelezen